2017-02-20 15:13:55• hírek • Kocsis Zoltán

Alig valamivel több mint nyolcszázan éltek a lehetőséggel

A trianoni békediktátum óta nem volt ilyen: szombaton a peleskeiek szempillantás alatt átléphettek Zajtára, a garbolciaknak pedig csak néhány kilométert kellett utazniuk, hogy eljussanak Szárazberekre. Hasonlóra legközelebb jövő szombaton kerülhet sor.

Szombaton összesen tíz határátkelő nyílt meg Románia és Magyarország között, ezzel pedig megduplázódott az átkelők száma a két ország között. A dolog (nem is annyira) apró szépséghibája, hogy ezeket - egy híján - csak szombatonként lehet majd használni. A másikat pedig vasárnaponként. Legalábbis egyelőre...

A határnyitás három Szatmár megyei települést is érint: Szárazberket, Nagypeleskét és Károlypusztát. Márpedig ezen települések és a velük szomszédos Garbolc, Zajta illetve Ömböly között a trianoni békediktátum óta nem volt közvetlen kapcsolat. (Ömböly és Károlypuszta között azért sem lehetett, mert utóbbi település nem is létezett a békediktátum megszületésének pillanatában, Kolozs megyei móc telepesek a két világháború között alapították).

A határnyitást elsősorban az tette lehetővé, hogy a határ menti megyék a 2010-es évek első felében jelentős erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy uniós támogatással megteremtsék az infrastrukturális kapcsolatot. A jelentős összegekből készült/felújított utak azonban mind a mai napig nem láthatták el rendeltetésüket, mivel Románia továbbra sem csatlakozhatott a schengeni övezethez.

Pedig az minden fél számára világos, mennyire fontos lenne a közvetlen kapcsolat az érintett települések számára. Elsősorban gazdasági szempontból. De nem csak.

A két országot felkészületlenül érte a határnyitás - fennállt a veszély, hogy vissza kell fizetniük az útépítés költségeit, amennyiben nem rendeltetésük szerint használják az utakat. A határrendészet ezért mobil egységeket vitt a helyszínre, ezzel végezték az utasok átvizsgálását. A helyi önkormányzatok és lakosok részéről érthető az igény, hogy az alkalmai átkelők állandókká változzanak, a külügyminisztérium azonban egyelőre nyomon követi a forgalmat. Ennek függvényében dönthet néhány hónap múlva az állandó átkelők létrehozásáról.

Éppen ezért lehet fontos az is, hogy szombaton összesen 837 személy használta a három alkalmi hátárátkelőt: 424 személy hagyta el Románia területét, 413 pedig belépett az országba. A legnagyobb forgalmat a Szárazberek és Garbolc közötti átkelő bonyolította, itt 201-en léptek be az országba és 84-en ki. Kevéssel, alig három személlyel marad el Károlypuszta és Ömböly, ahol 134-en léptek be az országba és 147-en ki. Nem maradt el nagyon a harmadik átkelő sem, Nagypeleske és Zajta között ugyanis 193-an léptek ki és 78-an be az országba - összesen tehát 271 főt ellenőriztek a határrendészek.

A számok kapcsán figyelembe kell venni, hogy az alkalmi határátkelőket kizárólag román és magyar állampolgárok vehették igénybe és csak 3,5 tonnánál kisebb gépkocsikkal.

Oana Pircalab határrendészeti szóvivő tájékoztatása szerint egyiknél sem történt semmilyen incidens, törvénysértés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: