2013-11-20 18:23:01• hírek • Kocsis Zoltán

Alig 22 óráig voltak érvényben a szigorítások, de ismét életbe léphetnek

Az Európai Unió tagállamai által a schengeni csatlakozás állandó megvétózása által gyakorolt nyomásra válaszolva Románia úgy döntött: szigorítja az Ukrajna, Moldova és Szerbia felől irányuló forgalom ellenőrzését és drasztikusan lecsökkenti azon termékmennyiséget, amit ezen országból be lehet hozni Romániába. Egyben pedig az Európai Unióba.

Az intézkedés november 15-én, pénteken lépett életbe, ám 22 óra elteltével, szombaton máris felfüggesztették! Ennek oka, hogy több határátkelőnél hatalmas sorok alakultak ki, az emberek nehezen viselték, hogy a megvásárolt termékekről le kell mondaniuk. Sok helyütt pattanásig feszült hangulat alakult ki, a hatóságok pedig nem kívánták ezt tovább fokozni, inkább felfüggesztették a törvényt.

Szatmár megyében egyetlen olyan határátkelő van, amely nem EU-tagállammal köti össze az országot. Halmiban azonban semmilyen probléma nem volt, gondtalanul zajlott a közlekedés Ukrajna felé illetve fordítva, jelentette ki szerdán Mihai Rosian, a vámhivatal egyik vezetője. Elmondta, Bukarestben folyamatosan zajlanak a tárgyalások, egyelőre nem tudni, mi lesz - a legvalószínűbb azonban, hogy december elsejétől ismét életbe lép a szigorítások valamely verziója.

Ha ez így történik, talán nem árt emlékeztetni olvasóinkat, mi az a termékmennyiség, amit az EU-n kívüli országokból be lehetett hozni Romániába az említett 22 óra alatt. Cigarettából negyven szálat, szivarkából száz szálat, szivarból ötven darabot, dohányból pedig 250 grammot. A 20%-osnál nagyobb alkoholtartalmú italokból és 80%-os etilalkoholból egy, a 20%-osnál kisebb alkoholtartalmú italokból két, borból négy, sörből 16, napraforgóolajból pedig egy litert szabadott behozni. Cukorból egy, lisztből és korpából 15 kilogramm, friss zöldségből és gyümölcsből összesen egy kilogramm volt megengedve. Lehetett még az autóban egy csokor és egy cserepes virág, öt gramm vetőmag és fél kilogramm gyöktörzs, gyökércsíra és egyéb gumó - kivéve a burgonyát. A teli üzemanyagtank mellett további 10 liternyi üzemanyagot engedtek át.

A törvény szerint a fenti mennyiséget azonban nem naponta, hanem hetente egy nap alatt lehetett áthozni - üresen viszont annyiszor jöhetett át az ember az országba, ahányszor csak kedve tartotta. Amikor a vámhoz ért, ki kellett töltenie egy vámnyilatkozatszerű űrlapot, amelyben saját felelősségére be kell vallania, hogy miből mennyit szállít.

Az Ukrajnából származó olcsó áruk behozása és viszonteladása két évtizede igazi társadalmi jelenség Szatmár megyében. Olyannyira, hogy a köznyelv igét is alkotott: aki ezt csinálja, az ukrajnázik. Sokan meggazdagodtak ebből, nem csak a „kereskedők", de a vám őrei is. Aki nagyban űzi, ezt követően is megtalálja majd a módját. Amennyiben decemberben ismét életbe lép a szigorítás (vagy annak valamely verziója), a rövidebbet most is az húzza, aki saját használatra vásárol.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: