2010-07-21 16:22:00• hírek • Szatmár.ro

Algocalmint csak receptre

Románia kedvenc „drogját", az Algocalmint az év végétől már csak receptre lehet kiváltani.

Az Országos Gyógyszerügynökség tudományos tanácsa úgy döntött, hogy év végére a nagy népszerűségnek örvendő Algocalmint kizárólag a háziorvos által kiállított vény kíséretében lehet majd megvásárolni Romániában. Hasonló eset áll fenn minden fájdalom- és lázcsillapító esetében, ami metamizolt tartalmaz. A metamizol több országban tiltott fájdalomcsillapító szer, mivel agranulocitózist okozhat (a fehér vérsejtek eltűnése), ami halálhoz is vezethet.

A tartós Algocalmin-szedés következtében a szervezet fehérvérsejt-száma tehát rohamos csökkenésnek indul. Ennek tünete lehet a láz, a hidegrázás, a nyelési nehézség, a garatkörnyéki vagy ivarszervi gyulladás. Ezen kívül olyan légzőszervrendszeri mellékhatások is jelentkezhetnek az Algocalmin szedése során, mint az asztmás roham - különösen az acetilszalicil-savra érzékeny betegeknél.

Romániában a tervek szerint a következő gyógyszereket lehet majd csak receptre vásárolni: analgin (500 mg), fabocalm, algiotop, centralgin (500 mg), algoblock, metamizol-farmacom (500 mg), algoremin, algozone, sintonocalm, sintonocalm kúp, novocalmin (300 mg), novocalmin kúp és quarelin.

A szakemberek szerint, manapság már nem létezik gyógyszer mellékhatások nélkül, ez alól pedig az Algocalmin sem kivétel.

„Minden fájdalomcsillapítónak megvannak a maga káros hatásai. Köztudott, hogy a helytelenül, nagy dózisban szedett Aszpirin például gyomorfekélyt illetve -vérzést okozhat, a paracetamol pedig mérgező hatással bír a májra." - magyarázta portálunknak Dr. Láng László háziorvos, aki szerint az Algocalmin hatásos fájdalomcsillapító, és a káros hatásai is elenyészőek, amennyiben nem fogyasztják túlzott mértékben.

„Az, hogy ezentúl csak receptre lehet majd kiváltani, egy újabb adminisztratív lépés, amellyel megnehezítik a betegek mindennapjait." - fejtette ki a családorvos.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: