2012-07-29 13:51:46• hírek • Szatmár.ro

Al-dunai székely-csángó biciklisek futnak be Szatmárnémetibe!

Huszonhat székelykevei biciklista fut be július 30-án, hétfő délután 17.00, illetve 18.00  óra tájban Szatmárnémeti főterére, pontosabban a Római Katolikus Székesegyház elé.

Székelykevéről először is tudni kell, hogy a mai Szerbiában, jóval Belgrád alatt, a Duna-partján található. S azon három székely-csángó települések egyike, melynek lakóit az 1800-as évek második felében telepítették ide, többek között Jókai Mór közreműködésével. A helység a történelmi Magyarország legdélebbi  vármegyéjéről, az osztrákok által kétszáz éve megszüntetett Kevéről kapta nevét, melynek székhelye a mai Kuvin, azaz Kevevára volt.

Székelykeve a három csángó település központjává nőtte ki magát, lakosságának száma mintegy kétezer, magyar nyolcosztályos iskolával és magyar szertartású szép nagy (Szent István védnöksége alatt álló) katolikus templommal. Az idők folyamán kétszáz bolgár is települt a faluba, akik azóta jobbára elmagyarosodtak. Lakossága (többnyire egykori kubikosok leszármazottai) ma kisebb részt földművelőssel, nagyobb részt szolgáltatásokkal és kisiparral foglalkoznak.

Székelykeve neve a délszláv háború vége felé bejárta a világot. Itt született és ma is itt lakik Dani Zoltán ezredes, annak a légelhárító rakéta-ütegnek a parancsnoka, aki 1999-ben először lőtt le egy amerikai lopakodó repülőt, ami nagy szenzációnak számított. Nemrég egy al-dunai riportút keretében nála jártam, tőle tudok a 26  kevei biciklis fiatal nagy vállalkozásáról :két mikorbusszal kisérve ellátogatnak szépnagyapáik szülőhelyére, vagyis Bukovinába, onnan pedig Radóczon, Borsán, Máramarosszigeten, Szatmárnémetin, Debrecenen, Szolnokon, Izsákon át augusztus 4-én a Dunán-tuli Bonyhádra érkeznek, ahol szintén sok bukovinai székely lakik, a kevei rokonságnak is egy része.

"Az út hossza Radócztól Bonyhátig 820 kilométer, nem kevés és főleg nem könnyű a Kárpátokon át letekerni. A csapat vezetője nem más, mint Dani Zoltán felesége, vele tartom telefonon a kapcsolatot tőle tudom, hogy hétfőn délután érkeznek városunkban. Nyilvánvalóan nagyon fáradtak lesznek, a forróság megviseli az egész társaságot." - mondta el Sike Lajos, a biciklisták szatmári kapcsolattartója.

Ezért is kérjük a kedves olvasót, aki tud jöjjön el 17.00 órakor a székesegyház előtti találkozóra, s lehetőleg hozzunk magunkkal egy palack ásványvizet  vagy más hűsítőt a messziről érkező csángó-székely bicajsosoknak. Tegyük kellemessé rövid szatmári tartózkodásukat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: