2009-10-29 13:29:05• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Áldozatokat szedhet az új influenza

A román lakosság körében mintegy 150 ezer ember halhat bele az új vírus okozta influenzába - írta csütörtöki számában a Ziua, amely szerint ez 2,5 százalékos halálozási arányt jelent.

A román napilap Adrian Streinu Cercelt, a román egészségügyi minisztérium államtitkárát idézte, aki szerint az országot elérte az új vírus újabb, a korábbinál sokkal agresszívabb hulláma. Az orvos szerint a várhatóan megbetegedők körében 2,5 százalékos lesz a halálozási arány.

A Ziua emlékeztet Andrulla Vaszilounak, az Európai Unió egészségügyi biztosának minapi bejelentésére, miszerint a következő hónapokban az Európai Unió lakosságának mintegy harminc százaléka fertőződhet meg az új vírussal. A román lap erre alapozva számította ki: ha Romániában a lakosság egyharmada, vagyis körülbelül hétmillió ember kapja el az influenza e fajtáját, akkor mintegy 150 ezer ember fog belehalni betegségébe.

Az orvos a médián keresztül hívta fel a lakosság figyelmét: ha észlelik magunkon a betegség első tüneteit, ne hagyják el lakásukat, mert csak így lehet akadályozni a járvány terjedését. Hangsúlyozta: a tünetek megegyeznek egy közönséges megfázáséival, a fertőzött személy 37,5-38 fokos lázzal, orrfolyással, köhögéssel, rossz - később egyre romló - közérzettel küszködik.


A pesszimista jóslatok szerint 150 ezer is meghalhatnak Romániában
A pesszimista jóslatok szerint 150 ezer is meghalhatnak Romániában


Az új hullám megérkezéséről tanúskodik, hogy már kórházban ápolják azt a bukaresti lakost, aki az országban először kapta el az új vírus okozta influenza súlyos formáját. A 31 éves tanítónő két nappal ezelőtt nagyon rossz állapotban volt, de most már jobban van, iskolai osztályában viszont egy hétre felfüggesztették a tanítást.

Romániai orvosok a múlt héten figyeltek fel először a H1N1 vírus helyi terjedésére. Olyan betegek jelentkeztek ugyanis influenzás panaszokkal, akik nem jártak külföldön, és nem érintkeztek olyan személlyel sem, aki más országból érkezett. Romániában eddig 441 személy esett ágynak az új influenza miatt. 

A védőoltási kampány november végén vagy december elején kezdődik a balkáni országban. Az év végéig várhatóan ötmillió ember beoltására elegendő adagot állítanak elő a romániai Cantacuzino immunológiai központban. Januártól havonta egymillió adagot gyártanak majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: