2010-11-17 10:35:06• hírek • Szatmár.ro

Alapvető támpontok

Napjainkban szinte minden alkalommal igyekeznünk kell, hogy „képességeinket, tehetségünket jól prezentáljuk illetve eladjuk", ami elsősorban egy állás megpályázásakor lényeges.

Ma már mindenki tisztában van azzal, hogy önéletrajzunk a „személyes belépőnk" egy vállalathoz. Nagy hibát követ el az, aki néhány évvel ezelőtti sikeres önéletrajzi lapjáról lefújja a port és azt nyújtja be a megpályázandó helyre. Ezzel szinte biztosan felsül. Változnak az idők, és ezzel egy időben változnak az önéletrajzzal kapcsolatos követelmények is.

Napjainkban nem szokás és nem is illik - csak ritka kivételekkor - kézzel írott önéletrajzot benyújtani. Szintén elavult dolognak számít, ha a szülők foglalkozása is említésre kerül. Ennél jóval fontosabb, hogy az iskolai tanulmányokat, a végzettséget, a szakminősítést és a szakmai fejlődést feltüntessük. Lényeges, hogy egyéb képzések, diplomák se maradjanak ki a sorból, így a napjainkban nélkülözhetetlen számítógépes ismereteket és a nyelvi ismereteket is említsük meg. Hobbit is fel lehet tüntetni, de ez a munkáltatónak csak abban az esetben érdekes, ha a munkahely vagy a munkakör szempontjából előnyt jelent.

Az önéletrajz tartalmára különösen figyeljünk. Jelentkezésünk minden egyes részét pontosan és érthetően fogalmazzuk meg. A hangsúlyt leginkább arra helyezzük, milyen előnye származik az adott cégnek, ha bennünket alkalmaz és hosszútávon is velünk dolgozik.

A fényképpel is jobb óvatosan bánni. Felejtsük el a fekete-fehér fotót. A formára vonatkozó követelmények azonban érvényesek. Elegendő egy igazolványkép nagyságú, viszont nem előnyös az egész alakos fotó. Amikor az igazolványképet készíttetjük, öltözzünk úgy, ahogyan az új munkahelyünkön fellépni szeretnénk, felejtsük el a laza öltözéket és a bájvigyort. A komoly, mégis barátságos arckifejezés a legelőnyösebb. A fotónak mindig az önéletrajz jobb oldalán, fenn van a helye, ezt jobb odaragasztani, mint irodai kapoccsal rögzíteni (ami sajnos napjainkban még mindig gyakori jelenségnek számít).

Végül gondoljuk át még egyszer az önéletrajz felépítését, nézzük át a formai vonalát, figyeljünk arra, hogy az minden szükséges dokumentációt tartalmazzon. Ne feledjük, csak azokat az adatokat és részleteket közöljük, amelyek munkakörünkkel összefüggésben vannak, kerüljük a felesleges „mesélést". Amennyiben az előbbiekben említett támpontokat szem előtt tartjuk, szinte biztosak lehetünk abban, hogy a munkáltató szemében „jól értékesítettük" magunkat.


Gondoljuk át az önéletrajz felépítését, nézzük át a formai vonalát, figyeljünk arra, hogy minden szükséges dokumentációt tartalmazzon.

Gondoljuk át az önéletrajz felépítését, nézzük át a formai vonalát, figyeljünk arra, hogy minden szükséges dokumentációt tartalmazzon


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: