2013-11-12 13:48:39• hírek • Szatmár.ro

Alapvető munkahelyi viselkedési normák

Életünk java részét munkával és a munkahelyen töltjük, többnyire olyan emberek társaságában, akiket nem mi választunk. A mindennapi munkavégzés menetét gördülékenyebbé tehetjük, ha betartunk néhány alapvető munkahelyi etikettet.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a közös munka sikeres és gyümölcsöző legyen? Íme néhány jó tanács:

- Ne élj vissza mások bizalmával. Minden munkahelyen pletykálkodnak, sok esetben alaptalan vádakkal illetnek, de ha valaki a bizalmába fogadott, azzal nem szabad visszaélni.

- Amiért munkáról van szó, nem biztos hogy mindenre azonnal igent kell mondanod. Ha a helyzet is úgy kívánja, nyugodtan mondj nemet. Jobb az elején megszabni hol a határ.

- Ha egyik munkatársad betegség miatt hiányzik, pár nap elteltével illik meglátogatni vagy legalább hogyléte felől telefonon érdeklődni. Nem kötelező, de az az érzés, hogy a személye és a munkája hiányzik, mindenkinek jól esik.

- Ha rossz napod van, feszültséged ne a beosztottakon vagy a kollégákon vezesd le. Az apróbb hibákat könnyen el lehet felejteni, nem kell ezekre folyton visszatérni. A kekeckedő, kritizáló természetű kolléga sokakra irritáló hatással van.

Figyelj a stílusra, a modorra és nem utolsó sorban a mondandód megfogalmazására. Nem tudhatod, hogy munkatársadnak az adott napon milyen jellegű problémái vannak, és lehetséges, hogy éppen a te modortalanságod hatására borul ki idegileg. Alapvető hiba, hogy a kollégák nem kommunikálnak hatékonyan egymással, mondandójukat vagy nem közlik pontosan, vagy a másik fél nem értelmezi pontosan a feléje érkező információt. Ebből adódnak a félreértések, illetve a veszekedések. Ha legalább az alapvető munkahelyi viselkedési normákat betartjuk, egy kölcsönös tiszteleten és megbecsülésen alapuló munkatársi kapcsolat veheti kezdetét, ami jobbik esetben motivált dolgozót varázsol a legkedvetlenebb, legkekeckedőbb munkatársból is. Ne feledd, nem csak negatív kritika létezik!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: