2008-01-31 14:10:56• hírek • Anna Szelényi

Alapvető illemszabályok az étteremben

Semmi sem mentség arra, ha egy férfi nem tudja, kit kell előreengedni az étteremben.

Vannak bizonyos szabályok, amelyeket mindenképp figyelem előtt kell tartanod egy éttermi vacsora alkalmával.

Az alábbi szabályok kellemes benyomássá teszik a városban töltött étkezéseket.

- Ha egy nagy elismertségnek örvendő éttermet választottál, ne lepődj meg azon, ha mindig zsúfoltságig tele van. Ha biztos akarsz lenni abban, hogy szabad helyet találsz, jobban teszed, ha előre foglalsz asztalt.

- Egy új étterem tesztelése előtt, jól teszed, ha előre érdeklődsz az ételről és a hangulatról. Nem kell szégyenkezned megkérdezni ezeket a dolgokat. Nem számít illetlenségnek az sem, ha telefonon érdeklődöd meg ezeket az információkat. Ha lemondasz erről a lehetőségről, meglehet, hogy bánni fogod, főleg ha nem egy éppen “kellemes” helyzetnek leszel kitéve.

- Az öltözetnek mindenképp alkalomhoz illőnek kell lennie. Figyelem előtt kell tartanod, hogy vannak olyan éttermek, amelyek nem fogadnak el farmerbe öltözött egyéneket. Az étteremben töltött esték legmegfelelőbb öltözete általában a klasszikus, elegáns öltözet.

- Ha egy szerényebb helyen szeretnél elkölteni egy vacsorát, ahol egy lezser öltözetben sokkal jobban éreznéd magad, nincs értelme öltönybe öltöznöd.

- Az étterembe való lépeskor a férfi nyitja ki az ajtót a hölgynek és előre engedi. Ennek ellenére a hölgynek meg kell várnia férfit, aki elsőként fog belépni magába, a helyiségbe, s ugyancsak ő fog asztalt keresni.

- A jó magaviselet elsődleges szabálya egy étteremben töltött estének. Ha az étteremben van ruhatár, ne féljenek letenni kabátjaikat. A szék támlájára helyezett kabátok igazán rossz ízlésről tanúskodnak és rossz benyomást keltenek. Ugyanakkor figyelem előtt kell tartani az étteremben előírt szabályokat a dohányzást, nem dohányzást illetően is.

- Az asztalhoz először a nő ül le, aki ugyanakkor kiválasztja a helyet is. A férfi dolga, hogy segítséget nyújtson a nő elhelyezkedésében, ezért meg kell tartania a széket, majd finoman elhelyeznie úgy, hogy a hölgy kellemesen helyet foglalhasson. Ezek után a férfi a nővel szemben foglal helyet.

- A menüt, úgy a hölgynek, mint a férfinak át kell tanulmányoznia, ezt követően pedig a hölgy a férfival közli rendelését, aki majd továbbítja a pincérnek. Egy igazi hölgy mellőzi a pincérrel való beszélgetést az étteremben töltött idő alatt.

- Az étkezés ideje alatt, nem szabad bámulni a vendégeket, kommentárokat fűzni hozzájuk, vagy hangosan nevetni. Helyezkedjenek el kényelmesen a székben és élvezzék az eltöltött időt.

- A szalvétát nem kell a térdre helyezni, használat után pedig össze kell hajtani és az asztalra helyezni. Semmiképp sem helyezzük a szalvétát a tányérra.

- A bort elsődlegesen a férfi ízleli meg és ugyancsak az ő döntése a bor kiválasztása. Ha a pincér javaslatot tesz, vegyék figyelembe. Ő bizonyára jobban tájékozott milyen bor illik a kiválasztott ételhez.

- A vacsora befejeztével, ha reklamációkra kerül sor, azokat nem szabad a pincérrel hangos módon közölni. Kerüljék a pincérrel való veszekedést és forduljanak inkább a tulajdonoshoz, vagy egy főbenjáró személyhez.

Szelényi Anna

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: