2017-04-24 14:36:21• hírek • Kocsis Zoltán

Alaposan el vagyunk látva szirénákkal

Több integrált riasztási rendszerre, a szirénák számának növelésére van szüksége Romániának egy szélesebb lefedettség és nagyobb hallhatóság édekében - vonta le a következtetést a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU), a PROCIV 2017 nevű, országos riasztási gyakorlatot követően. Mindez azonban kevéssé állja meg a helyét Szatmár megyében is.

A Szamos Sürgősségi Helyzetek tájékoztatása szerint ugyanis Szatmár megyében 164 elektromos sziréna van felszerelve, amivel országos szinten is az élmezőnybe tartozunk. Csak összehasonlításképpen a lista másik végén Kovászna megye áll összesen három (!) szirénával.

A megyei készenléti felügyelőség - amely amúgy 40 szirénát képes működésbe hozni – adatai szerint a csütörtöki riasztási gyakorlat során a 64-ből 153-at teszteltek.

A reakcióidő terén Szatmár megye nem tér el az országos átlagtól: a központi rendszerhez csatlakoztatott szirénák ugyanúgy a jel megadásától számított 2 percen belül jöttek működésbe, mint ahogy a helyi kezelés alatt álló riasztóberendezések 12 perces „késlekedése” is megegyezik az országban tapasztaltakkal. Mindezt olyan körülmények között, hogy az illetékes hatóságok előre ismerték a gyakorlat időpontját. Szatmár megyében amúgy 73 sziréna áll helyi kezelés alatt.

A PROCIV gyakorlat során orszságosan a létező 7.713 sziréna közül 6.680-at hoztak működésbe, 1.033-at személyzethiány miatt nem sikerült beüzemelni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: