2013-05-19 11:10:35• hírek • Szatmár.ro

Alaphangadó reformátor - Ünnep Óváriban

Óvári napján a református gyülekezet, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület, a Vetési Albert Kultúrkör, a község tanácsa és a helyi RMDSZ szervezésében nagyszabású ünnepet tartottak. Két püspök is megtisztelte jelenlétével az eseményt. Az ünnepi istentisztelet után leleplezték a reformátor szuperintendens Tordai Demeter szobrát.

Szombat délelőtt 10 órától gyülekezett az Óvári Református Templomban az ünneplő sereg, hogy emlékezzen az óvári zsinatra, annak vezetőjére, Tordai Demeterre és hálát adjanak a külsőleg felújított templomért.

Csűry István a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke jó szokásához híven a Bibliaolvasó Kalauz aznapra eső igéjét hozta az Apostolok Cselekedetei 15. részéből, majd hálaadó imádságában kérte Isten gondviselését a gyülekezetre. Bölcskei Gusztáv a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke Jézus búcsúbeszéde egyik részletéből prédikált.

Nem is búcsúbeszéd ez igazán, hanem jövőre utaló biztatás, ahol a Szentlélek erejét és jelenlétét ígéri a Megváltó. Pünkösd ünnepe és a reformáció sokban összehasonlítható egymással, akárcsak Péter apostolék, úgy Tordai Demeter és társai, mint egy kántor az istentiszteleten, úgy adták meg az alaphangot, és növekedhetett az Anyaszentegyház. A Szentlélek Úristen munkálkodott. Az igehirdetést követően Igaz Árpád házigazdalelkész vette át a szót, és köszöntve mindenkit felkérte, felkonferálta az ünnepség további szószólóit.

Az óvári zsinatról, Tordai Demeter egykori óvári lelkészről tartott előadást Pálfy József a PKE tanára, Nagyvárad-réti lelkipásztor. Tordai az alsó-magyarországi magyar reformátusok második püspöke lett. Az általa vezetett zsinatot 1554-ben tartották Óváriban, amely akkor, mint Drágfi-birtok, Drágfi Gáspár özvegyének, Somlyai Báthori Annának volt tulajdonában. E zsinat védnöke a Ecsedi Báthori György, Báthori Anna harmadik férje volt.

A továbbiakban köszöntőt mondott Kovács Sándor szatmári esperes, Bartha Gyula magyarországi szatmári esperes, Fülöp István fideszes parlamenti képviselő, Coti József óvári ortodox esperes, Lucskiné Kokavecz Mária tunyogmatolcsi református lelkésznő, Mészáros Mihály szamosdobi és Máthé Róbert vetési lelkipásztor. Isten áldását kérték a felújított templomra és a gyülekezet tagjaira, akik azzal járulhatnak hozzá a templom szépségéhez, hogy megtöltik alkalomról alkalomra.

Az ifjak verses műsora és a himnusz eléneklése után az egybegyűltek kivonultak a templomkertbe, ahol a két püspök áldástolmácsolásával leleplezték Tordai Demeter szuperintendens szobrát, ami ezután mutatni fogja a dicső múltat, a jelenben bátorítva az erőteljes jövőre. Az egész napos rendezvény további részében tartalmas programok tanúi és résztvevői lehettek az óváriak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: