2017-03-01 08:59:27• hírek • Agerpres.ro

Alakul a kegyelemről szóló törvény

A Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) tagjai kedvezően véleményezték, módosító javaslatokkal, az egyes büntetések kegyelemben részesítéséről szóló törvény tervezetét - jelentette be kedden Mariana Ghena, a CSM elnöke.

'A CSM észrevételei arra vonatkoznak, többek között, hogy egyes előírásokat összhangba kell hozni a Büntetőtörvénykönyvvel' - mondta Gheana CSM ülése után. 

A közigazgatási igazgatóság által megfogalmazott álláspont szerint veszélyeztetheti a társadalmi biztonságérzetet, ha teljes egészében közkegyelemben részesítik az öt évnél kisebb börtönbüntetéseket. 

'Figyelembe véve azt, hogy egy bírósági ítéletben kihirdetett büntetés csak akkor fejti ki hatását, hogyha letöltik, azt gondoljuk, hogy egy viszonylag nagyszámú büntetett előéletű személy (a tervezet teljes egészében közkegyelemben részesítené az öt évnél kisebb börtönbüntetéseket) szabadon bocsátása veszélyeztetheti a társadalmi biztonságérzetet' - írja a CSM honlapjára pénteken feltöltött állásfoglalásban. 

A szerzők szerint újra kell értékelni a büntetéshatárt, hogy ne kerüljenek szabadlábra olyan személyek, akik rendkívül súlyos bűncselekményeket követtek el, mert ez veszélyt jelenthet a közrendre és -biztonságra. 

A részleges kegyelem kapcsán kifejtik: a jogszabály szövegének tisztán meg kellene fogalmaznia, hogy ez az öt évnél hosszabb időre elítéltekre vonatkozik, mert az öt év alattiakra amúgy is a teljes kegyelem lesz érvényes. 

Az álláspont megfogalmazói hiányolják azt is, hogy a jogszabályban nincs szó arról, hogy a közkegyelem érvényes-e azokra is, akiknek büntetését felfüggesztették, és ennek okán diszkriminatív helyzetek állhatnak elő. 

Javasolják a jogszabály címének megváltoztatását is, hogy az tükrözze azt, hogy a közkegyelem érvényes a szabadságvesztéssel járó nevelőjellegű intézkedésekre is. (AGERPRES)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: