2015-07-22 17:48:55• hírek • Kocsis Zoltán

Alakul a Kraszna medre Királydarócnál

Gőzerővel dolgoznak a munkagépek Királydarócon, a Kraszna medrében illetve a folyó partján. Tavasszal „katasztrófa-közeli" helyzet alakult ki ugyanis a térségben, a munkálatokkal ennek megismétlődését kívánják megakadályozni.

„Meggyőződésem, hogy Királydarócon katasztrófát sikerült megelőznünk", jelentette ki június elején Eugeniu Avram prefektus mivel az azt megelőző napokban komoly gondot okozott a szokatlanul nagy mennyiségű csapadék Szatmár megye több településén. Az egyik leginkább érintett helység pedig Királydaróc volt.

A hivatalos mérések szerint ugyanis hat nap alatt szinte annyi csapadék hullott a falura és környékére, mint amennyi máskor egész májusban szokott: május 22-28-a között 54,3 liter esőt mértek négyzetméterenként, miközben a sok éves májusi átlag 58,5 liter.

A helyzetet tetézte, hogy a Kraszna gyűjtőterületén szinte mindenütt szokatlanul nagy mennyiségű eső hullott le néhány nap alatt. Ennek következtében május 27-28-án soha nem látott szintre emelkedett a folyó vízállása: 629 centiméterre. Hatezer homokzsákot raktak le heroikus küzdelemben, ezzel sikeresen megakadályozták a folyó kiöntését.

Egy újabb hasonló helyzet kialakulásának elkerülése érdekében a Román Vízügyi Hatóság hozzálátott a Kraszna medrének kitakarításához, a folyó partszakaszának stabilizálásához. A munkálatokat Eugeniu Avram prefektus is szemügyre vette.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: