2011-07-11 16:26:36• hírek • Kocsis Zoltán

Üres SMS-sel parkolóhelyet

Július nyolcadikától, azaz péntektől Szatmárnémetiben sem kell újságos bódé vagy parkolójegy-automata után pásztáznia vagy rohangálnia azoknak, akik le szeretnék parkolni autóikat. Az előző hét végétől ugyanis városunkban is életbe lépett az a rendszer, mely lehetővé teszi, hogy egy egyszerű SMS-el kifizessük a helyfoglalást.

Ehhez nem kell sok mindent tennünk, egyszerűen csak el kell küldenünk egy SMS a 7417-es számra, az üzenetnek pedig tartalmaznia kell azon jármű rendszámát, amelynek a parkolóhelyet bérelni szeretnénk. Sőt, amint azt Adrian Neacsu, a Parkolási Felügyelet vezetője a Szatmár.ro kérdéseire válaszolva elmondta, az első ilyen módú foglalás után a rendszerük regisztrálja az adatokat, így azt követően már egy egyszerű üres SMS-el is parkoló helyet foglalhatunk - annak az autónak, amelynek az első alkalommal helyet foglaltunk.

Ami a díjat illeti, egy SMS-el 0,5 euró értékben lehet helyet foglalni. Ami a rendszer apró hiányossága, hogy ily módon egy SMS-es csak egy órára lehet helyet foglalni - persze aztán lehet újabb SMS-t (ezúttal ugye akár üresen is) küldeni. Igen komolyan megkönnyíti ez a rendszer az autósok dolgát, figyelembe véve, hogy mind az Orange, mind a Vodafone hálózatában lévő telefonkártyákról aktiválható a foglalás. Neacsu szerint közel állnak a megegyezéssel a Cosmote-vel is. Legkésőbb egy hónap múlva elkészül az a program, amely az iPhone-oknak is lehetővé teszi a foglalást, míg az Androidos mobilok esetében még közelebb állnak a megoldáshoz. Utóbbiak esetében még egyszerűbb lesz az ügyintézés, hisz a kijelzőn lesz egy ezt szolgáló ikon.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy jó, hogy egyszerűbbé válik a parkolóhelyek kifizetése, de miként tudja majd leellenőrizni a parkolóőr, hogy az adott autó rendelkezik-e virtuális parkolócédulával. Nos, a válasz igen egyszerű: minden beküldött SMS után az adatok bekerülnek egy adatbázisba, amelyhez a parkolóőr internet-hozzáféréssel rendelkező telefonjával hozzá tud férni.

Az új parkolási rendszerrel együtt persze a hagyományos cédulák ugyanúgy forgalomban maradnak. Neacsu ezzel kapcsolatban ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a napenergiával működő automatákat előbb fel kell „ébreszteni" és csak aztán kell bele tenni a pénzt.

A hétfői napon délután 16 óráig a Parkolási Felügyelet tíz SMS-es foglalást kapott. Neacsu elmondta, Nagyváradon napi 700 rendelés érkezik, és, figyelembe véve, hogy a Körös-parti város nagyobb, mint Szatmárnémeti, nálunk napi egy-két száz SMS-t remélnek azon mintegy kétezer parkolóhelyek valamelyikére, amelyeket a Parkolási Felügyelet adminisztrál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: