2009-02-22 18:23:09• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Aláírták az együttműködést

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közötti hosszabb távú együttműködést, valamint a júniusi európai parlamenti választásokra vonatkozó együttes jelöltállítás módozatait szabályozza az a két megállapodás, amelyet vasárnap írt alá Marosvásárhelyen a két szervezet elnöke.

A.Markó Béla és Tőkés László kézjegyét viselő egyik dokumentum az erdélyi magyarság kollektív identitásának megőrzését és gazdagítását, a belső önrendelkezésen alapuló közösségi autonómia-formák elismertetését tekinti fontos célnak. Az aláírók szerint egységes módon kell képviselni a magyar közösség autonómia-programját. Rámutatnak a politikai pluralizmus és az abból eredő verseny korlátaira egy számbeli kisebbségben élő nemzeti közösség érdekeinek érvényesítése terén, és egyetértenek abban, hogy közös fellépéssel erősebbé válhat az erdélyi magyarok képviselete az Európai Parlamentben.

Ennek érdekében megállapodtak abban, hogy a június 7-én tartandó EP-választásokra a "magyar összefogás listáját" hozzák létre, amelyet az RMDSZ nevében jegyeztetnek be. E listán szereplő majdani jelöltek 75 százalékát az RMDSZ, 25 százalékát pedig az EMNT nevezi meg. A listát Tőkés László vezeti, a második és harmadik helyre az RMDSZ, a negyedik helyre pedig az EMNT nevezi meg a jelöltek személyét. A lista többi helyére a felek felváltva nevezik meg embereiket a fenti arány tiszteletben tartásával.

A felek mindegyike saját kampánystábot működtet majd, de kampányrendezvényeiket összehangolják, ennek érdekében kampányegyeztető bizottságot hoznak létre, amelybe mindkét fél három-három személyt javasol. Közös választási keretprogramot dolgoz ki majd egy közös munkacsoport. "Az RMDSZ és az EMNT által nevesített jelöltek a választási kampányban a közös választási program mellett a saját értékrendjüket, célkitűzéseiket és prioritásaikat képviselik" - olvasható a dokumentumban. A "magyar összefogás listáját" március 23-ig véglegesíti a két szervezet.

A másik megállapodás az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) létrehozásáról szól. Az aláírók leszögezik: az erdélyi magyarság politikai érdekképviseletének és érdekvédelmének hatékony működtetése szükségessé teszi egy hiteles egyeztető fórum létrehozását. Az EMEF paritásos alapon jön létre, tagjainak egyik felét az RMDSZ, másik felét az EMNT elnöke jelöli (hat-hat személyt). Az elnökök is tagjai a testületnek, amely így összesen tizennégy főből áll majd.

Az EMEF általános feladata közös álláspont kialakítása a romániai magyar közösség egészét érintő politikai kérdésekben. Ezek között szerepel a közösségi autonómia különböző formáinak egységes képviselete a romániai és külföldi fórumokon, a választási együttműködés részleteinek kidolgozása az önkormányzati, parlamenti és európai parlamenti választásokon, akárcsak a romániai és a magyarországi közpénzeken alapuló támogatási rendszerek hatékonyságának növelése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: