2014-10-29 15:21:15• hírek • Kocsis Zoltán

Aláírták a szerződést – a pezsgőbontásra még várni kell!

Két és fél évvel azt követően, hogy Ilyés Gyula akkori polgármester és Cristian Petrescu akkori fejlesztési miniszter aláírta az Északi Színház épületének felújítását biztosító finanszírozási szerződést, szerdán végre megköttetett a kivitelezési szerződés is. Bő egy év áll a sárközi cég rendelkezésére.

Hogy mekkora háttérmunka, mennyi tervezés, szervezés és papírmunka áll egy ilyen léptékű megvalósítás mögött, remekül példázza a Szatmárnémeti Északi Színház felújításának története: 2010-ben készültek el a tervek, 2012 áprilisában írták alá a finanszírozási szerződést és 2014 őszén a kivitelezési szerződést. Magára a megvalósításra, a kézzel fogható munkára mindössze alig több mint egy éve maradt a kivitelezőnek!

„A pezsgő ki van bontva?" kérdeztük Koncz Andreát, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal uniós pályázatokért felelős irodájának vezetője. „Áh dehogy! Majd ha elkészült a színház felújítása!", válaszol a szakember, láthatóan megkönnyebbülve. Nem véletlenül. „Ez volt a legnehezebb, legösszetettebb pályázat, amit eddig bonyolítottunk. Éveket öregedtem miatta", mondja azt követően, hogy a kétéves huzavona után szerdán végre aláírták a kivitelezési szerződést a pályázatot megnyerő Tarr&Tarr vállalattal.

Amíg azonban idáig eljutottak, sok víz folyt le a Szamoson és sok festék fogyott a hivatal nyomtatóiban. Az első pályázati kiírás ugyanis nem vezetett eredményre. A beruházás összetettsége miatt a négy jelentkező cég ajánlata közül egyik sem felelt meg a pályázati kiírásnak. Ekkor törölték a pályázatot és újat írtak ki. A 2010-es terveket aktualizálni kellett az újonnan életbe lépett biztonsági szabályzatoknak megfelelően és figyelembe vették az első kiírás során a cégektől érkezett kérdéseket is. Ezt jóvá kellett hagynia a finanszírozónak, azaz a fejlesztési minisztériumnak is.

Az augusztusban meghirdetett új pályázatra két ajánlat érkezett: a sárközújlaki Tarr&Tarr és a szatmárnémeti Solpress vállalatoké. Mivel utóbbi ajánlatában nem szerepelt az összes szükséges alvállalkozóval megkötött szerződés, aminek szükségességét a közbeszerzési törvény egyértelműen kimondja, így a Tarr&Tarr nyerte meg a tendert. Ugyan a vesztes fél fellebbezett a döntés ellen, ezt az illetékes hatóság elutasította, így minden akadály elhárult az elől, hogy végre aláírhassák a kivitelezési szerződést. Figyelembe véve, hogy 2015 végéig be kell fejezniük a munkát, kijelenthetjük, hogy a 24. órában!

A várakozások szerint azonban a munkálatok is nehéznek ígérkeznek. „A falak kibontásakor érhetnek minket meglepetések, a pincéről nem is beszélve. Ezeket, az idő szűkössége miatt azonban gyorsan meg kell majd oldania a kivitelezőnek", magyarázta Koncz.

A 2,5 millió euró összértékű beruházás során teljesen felújítják az 1892-ben felavatott épület tetőszerkezetét, kicserélik az épületgépészetet (fűtésrendszer, áramhálózat, víz- és szennyvízrendszer), rehabilitálják a nézőteret, a páholyokat, de még a kültéri elemeket, az udvart is. A nehezét mégis az jelenti, hogy modernizálni kell a színpadtechnikai elemeket, a világítást, a hangosítást, stb... Nem véletlen tehát, hogy ez a legösszetettebb pályázat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: