2012-11-13 13:20:43• hírek • Kocsis Zoltán

Aláírták a szennyvíztisztító modernizálásáról szóló szerződést

Kedd délelőtt Szatmárnémetiben aláírták a megyeszékhely szennyvíztisztító állomásának modernizálásáról szóló szerződést. A beruházás után az állomás képes lesz az un. háromlépcsős tisztításra is, ami szigorú uniós követelmény, jelentette ki Leitner János, az Apaserv igazgatója.

A munkálatokat egy román és egy német cég, a karácsonkői (Piatra Neamt) 3T CONSTRUCT és a németországi STULZ PLANAQUA Gmbh alkotta társulás végzi. Az ő feladatuk lesz a tervek elkészítésétől azok engedélyeztetésén keresztül a kivitelezés és az esetleges hibák kijavítása. Viorel Pop, a kivitelező képviselője elmondta, jelenleg Romániában két nagy léptékű munkát folytatnak, az egyiket Alexandriában, a másikat pedig a Dunán.

A beruházás teljes költségvetése 22,6 millió lej, a kivitelezés szerződésben rögzített időtartama pedig 22 hónap.

A szatmárnémeti szennyvíztisztító telepet az ISPA program keretein belül építették újjá és modernizálták az évezred első éveiben. Az akkori fejlesztések lehetővé tetté a kétlépcsős, mechanikai és biológiai (szénszármazékok kivonása) tisztítást. Románia 2007-ben bekövetkezett európai uniós csatlakozásával azonban szükségessé vált a háromlépcsős tisztítás, amit a nitrátok kiszűrése jelenti. A mostani beruházás ezt teszi majd lehetővé, magyarázta Leitner János.

A szennyvíztisztító telep modernizálása az „Ivóvíz- és kanalizálási hálózat bővítése és rehabilitálása" elnevezésű projekt része. Ennek összköltségvetése 433,519 millió lej, célja pedig, hogy Szatmárnémetiben, Batizon, Lázáriban, Szatmárpálfalván, Ombodon, Szatmárudvariban, Nagykárolyban, Mezőfényen, Kaplonyban, Avasfelsőfaluban, Tasnádon, Sárközújlakon, Erdődön és Nagymadarászon bővítsék illetve adott esetben felújítsák a kanalizálási és ivóvíz hálózatot. A költségek 78,5%-át az Európai Unió, 12%-át a román állam, 1,84%-át az érintett önkormányzatok, 7,60%-át pedig az Apaserv biztosítja - az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hitelének köszönhetően. A tizenkilenc részszerződésből eddig négyet kötöttek meg (az egyik műszerek beszerzéséről, a másik a Szamosdobon található kút felújításáról, a harmadik a batizi, lázári és mezőfényi munkálatok megkezdéséről, a negyedik pedig a konzultációs közreműködésről szól). Ez volt sorrendben az ötödik kontraktus.

„Ez az egyik legfontosabb szerződés. A szennyvíz megtisztításával ugyanis megakadályozzuk, hogy a vízforrásaink beszennyeződjenek", emelte ki Leitner. A munkálatok során többek között új medencéket és egy új pompaházat építenek, bővítik a laboratóriumot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: