2013-09-03 10:54:05• hírek • MTI

Aláírták a CFR Marfa privatizációs szerződését

Aláírta a közlekedési minisztérium a Grupul Feroviar Roman (GFR) magánvállalattal a szerződést a CFR Marfa állami vasúti teherszállító társaság privatizációjáról, de a tranzakciót csak a versenytanács jóváhagyása után véglegesítik.

A felek több órás tárgyalás után abban állapodtak meg, hogy a GFR most a vételár 10 százalékát fizeti ki, a pénz többi részét a  versenytanács döntése után. Ez utóbbi testületnek meg kell vizsgálnia, hogy a tranzakció nyomán nem sérül-e a szabad verseny.

A román Gruia Stoica üzletember által birtokolt GFR 202 millió eurót fizet a CFR Marfa részvényeinek 51 százalékáért, miután  júniusban egyedül maradt versenyben, és győztessé nyilvánították a privatizációs eljáráson.
Időközben politikai vita alakult ki Traian Basescu és Victor Ponta között a vállalat magánosítása kapcsán, mivel az államfő szerint a GFR nem elég tőkeerős cég ahhoz, hogy korszerűsítse az állami vállalatot.

Ponta szerint Basescu nem bízik a román üzletemberekben, és szerinte véglegesíteni kell a privatizációs tranzakciót. Ezért tárgyalásra hívta a GFR tulajdonosát, akivel hétfőn meg is állapodott a román közlekedési minisztérium.

Az üzletember a tárgyalást követően újságíróknak elmondta, hogy rendelkezik a vételárként megszabott 202 millió euróval, de közölte, hogy csak a versenytanács döntése után fizeti ki a teljes összeget. A testületnek maximum öt hónap áll a rendelkezésére, hogy megvizsgálja a tranzakciónak a piac szerkezetére gyakorolt hatását.

A CFR Marfa évek óta veszteségesen működik, a vállalat magánosítását Románia a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelszerződés fejében vállalta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: