2016-05-04 19:22:40• hírek • Kocsis Zoltán

Megyei tanács: négy év alatt 169 millió euró!

Bő egy hónappal mandátuma lejárta előtt bemutatta az általa vezetett megyei tanács elmúlt négy évének tevékenységét Adrian Stef. Nicolae Bura megyemenedzser szerint ez volt a megyei tanács rövid, alig több mint két évtizedes történelmének legeredményesebb periódusa.

Az elmúlt négy évről négy könyvet, valamint szintézisként egy kisebb brosúrát jelentetett meg a megyei tanács. Ebből kiderül, hogy az elmúlt négy évben a megyei tanács által megvalósított projektek, beruházások értékének összege eléri a 169 millió eurót. Amint arra Stef felhívta a figyelmet, ebben benne vannak az uniós pályázatok (78 millió euró), valamint a különböző kormánytámogatások is. Egyes projekteket, beruházásokat még az előző vezetőség indított el, másokat teljes mértékben a jelenlegi vezetés bonyolított le, megint mások pedig továbbra is folyamatban vannak.

A legnagyobb összegű beruházások természetesen az infrastruktúra területén valósultak meg: a 850 kilométernyi megyei útszakaszból 270 kilométert sikerült modernizálni az elmúlt négy évben, összesen 55,8 millió euróból. Stef elsősorban a Szatmárnémeti - Szatmárudvari - Apa útvonalat emelte ki.

A beruházások összegét tekintve a második helyen az egészségügy áll: épületek, ingatlanok felújítására, új felszerelések beszerzésére 14,7 millió eurót fordítottak.

A harmadik helyre - némi képzavarral élve - a repülőtér futott be: a 2015-ben 17.000 utast ellátó Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér modernizálására 11,8 millió lejt fordítottak az elmúlt négy évben. Az összeg felét a 2007-2013-as költségvetési időszakban, a másik felét pedig a 2014-2020-as periódusban sikerült biztosítani.

A beszámoló szerint a tanügy támogatása 2,4 millió, a kultúra támogatása pedig 417.000 eurójába került a megyei tanácsnak. Előbbi kategóriában Stef kiemelte a különböző megyei, regionális és országos tantárgyversenyeket, utóbbiban pedig a megye napját.

Az egyházak 860.000 eurót kaptak az elmúlt négy év alatt, a turizmus támogatására 765.000 eurót költöttek. Utóbbi téren Stef kiemelte a Vécsey-palotában működő turisztikai információs központot, amelyet csak tavaly 3880-an kerestek fel.

„Szatmár megye egyik legfontosabb jellegzetessége a multikulturalitása. Ami egyben a megye legnagyobb előnye is. Éppen ezért nemzetiségtől, vallási hovatartozástól függetlenül igyekeztünk támogatni minden térséget és minden kezdeményezést", emelte ki Stef.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: