2017-06-27 08:57:49• hírek • Agerpres.ro

Aláírta az államfő a Mihai Tudose miniszterelnöki kinevezéséről szóló rendeletet

A szociáldemokrata párti Mihai Tudosét bízza meg kormányalakítással Klaus Iohannis államfő. Az erről szóló bejelentést a parlamenti pártok vezetőivel folytatott hétfő délutáni egyeztetéseket követően tette meg az elnök.

"A jelenlegi válság súlyosan árt Romániának, árt a hazai gazdaságnak és az oAláírta kedden Klaus Iohannis államfő a Mihai Tudose miniszterelnöki kinevezéséről szóló rendeletet. A kijelölt miniszterelnöknek a parlament elé kell járulnia, hogy az bizalmat szavazzon kabinetének és a kormányprogramnak - tájékoztat az Államelnöki Hivatal.

Az államfő a parlamenti pártok vezetőivel való tárgyalásokat követően, hétfő este bejelentette, hogy a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének közös jelöltjét, Mihai Tudosét bízza meg kormányalakítással.

"A jelenlegi válság súlyosan árt Romániának, árt a hazai gazdaságnak és az ország külföldi megítélésének. Ennek a válságnak mielőbb véget kell vetni" - fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában.

Iohannis hangsúlyozta, mielőbb új kormányra van szükség, amely "megoldja a megoldatlanul hagyott problémákat", illetve a PSD belső válsága által előidézett gondokat, ugyanakkor felszólította a parlamenti pártokat, hogy a hét végéig zárják le az új kormány beiktatásával járó parlamenti eljárást.rszág külföldi megítélésének. Ennek a válságnak mielőbb véget kell vetni" - fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott rövid sajtónyilatkozatában.

Iohannis hangsúlyozta, mielőbb új kormányra van szükség, amely "megoldja a megoldatlanul hagyott problémákat", illetve a PSD belső válsága által előidézett gondokat.

Az elnök hozzátette, a PSD és az ALDE vezetői azt állítják, hogy továbbra is megvan a parlamenti többségük, és egyetlen, közös jelöltet nevesítettek a miniszterelnöki tisztségre, Mihai Tudose személyében.

"Az ellenzéki pártoknak nem voltak konkrét jelöltjeik, és a tárgyalásokból is az derült ki, hogy nincs semmiféle megállapodás e tekintetben az ellenzéki alakulatok között" - fogalmazott Iohannis, majd felszólította a parlamenti pártokat, hogy a hét végéig zárják le az új kormány beiktatásával járó parlamenti eljárást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: