2017-10-28 16:09:39• hírek • Szatmár.ro

Aláírással a kisebbségi jogokért

Magyar: az EU ne csak egyes területeket szabályozzon, hanem a kisebbségi közösségekhez tartozó európai állampolgárokat érintő kérdésköröket is!

“Az Európai Unió ne csak gazdasági és pénzügyi, vagy akár mezőgazdasági kérdésekben hozzon szabályozást, hanem a közel 60 millió kisebbségi közösségekhez tartozó európai állampolgárokat érintő kérdéskörökben is. Az EU szinte mindenben szabályoz, ám a nemzeti kisebbségek jogaival nem foglalkozik. A Minoroty Safepack Initiative viszont egymillió aláírással elég indok lesz arra, hogy lépjenek az ügyben és olyan törvényi megoldásokat vezessenek be, amelyet Románia Kormánya is köteles lesz betartani” - fogalmazott Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője.

A RMDSZ Szatmár megyei szervezete az elmúlt időszakban több helyszínen is gyűjtött aláírásokat, amellyel a lakosság az európai kisebbségek jogvédelméről szóló Minority Safepack kezdeményezést támogatja. Az RMDSZ vállalása egy év alatt 250 ezer aláírás összegyűjtése, Szatmár megye pedig december közepéig 23 ezer aláírás összegyűjtését tűzte ki célul. Egy év alatt 250.000 aláírásnak kell összegyűlnie Erdélyből. Ahhoz, hogy az aláírásgyűjtés sikeres legyen, összesen 1 millióan kell aláírniuk az Európai Unióban, úgy, hogy legalább 7 tagállamnak teljesítenie kell a küszöböt.

Magyar Lóránd parlamenti képviselő is csatlakozott Szatmárnémetiben az aláírásgyűjtő önkéntesekhez, szombaton pedig Kökényesden és Sárközújlakos segédkezett a gyűjtésben.

“A Minority Safepack kezdeményezés lehetőséget teremthet ahhoz, hogy megvalósuljon a szabad anyanyelv- vagy szimbólumhasználat, kultúránk, hagyományaink megfelelő támogatása. Kevesen tudják, de a kisebbségi jogvédelmi kezdeményezésben szerepel az anyanyelvű sportközvetítések és kulturális tartalmak biztosítása is, országhatároktól függetlenül” – mutatott rá a parlamenti képviselő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: