2011-03-09 21:31:32• hírek • Szatmár.ro

Árulásban reménykedik Ponta

A román ellenzéki Szociál-Liberális Szövetség (USL) a kormánykoalíciót támogató törvényhozók voksaira is számít a kormány megbuktatásában a román parlamentben szerdán ismertetett bizalmatlansági indítvány kapcsán - mondta Victor Ponta, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Az ellenzéki szövetséget a PSD, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) alkotja. Ponta az Agerpres hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette: a kormányoldalt támogató honatyákon múlik, hogy sikerül-e megbuktatni jövő szerdán az Emil Boc miniszterelnök által vezetett kabinetet, vagy sem. Az ellenzék ugyanis nem rendelkezik a parlamentben az indítvány elfogadásához, vagyis a kormány megbuktatásához szükséges 236 szavazattal. Ezért reménykedik abban, hogy a bizalmi szavazás során sikerül majd a másik térfélről is voksokat szerezni.

A bizalmi szavazásra azt követően kerül sor március 16-án, hogy a román kormány az alkotmányban is rögzített, úgynevezett felelősségvállalási eljárással terjesztette a parlament elé az új, módosított munka törvénykönyvét. Ez a rendkívüli eljárás lehetőséget teremt a kormánynak, hogy parlamenti vita nélkül fogadtassa el a jogszabályt, az ellenzék azonban bizalmatlansági indítványt nyújthat be, amit meg is tett.

Ennek az indítványnak a szövegét szerdán ismertette a román ellenzék a parlamentben. A dokumentum alapgondolata, hogy a Boc-kabinet nem rendelkezik válságból kivezető stratégiával. Az ellenzék szerint a kormány egyetlen elképzelése az, hogy a különböző költségeket és kiadásokat csökkenti, de semmilyen gazdaságélénkítő intézkedést nem hoz.

A kormányoldal úgy akarja megakadályozni saját képviselőinek és szenátorainak esetleges átszavazását, hogy eldöntötte: jelen lesznek ugyan a bizalmi szavazás vitáján és a szavazáson is, de a honatyák nem élnek majd szavazati jogukkal.

A módosított és a parlament elé terjesztett törvény változatát a kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) koalíciós partnere, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is támogatja. Kelemen Hunor, a magyar szervezet elnöke kijelentette, hogy a koalícióban sikerült elfogadtatni több, a szövetség politikusaitól származó módosító indítványt, így az RMDSZ számára elfogadható a jogszabály.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: