2011-12-07 12:14:19• hírek • mediafax.ro

Aláírásokat gyűjt az ellenzék Basescu ellen

2009-ben az elnökválasztás második fordulójában Traian Basescu 5 275 808 szavazatot kapott a Központi Választási Iroda által közzétett adatok szerint.

Victor Ponta, a PSD elnöke kedden kijelentette: az USL szeretne 2,5 millió aláírást gyűjteni Traian Basescu elnök tisztségből való felfüggesztésének támogatására, ami megfelel az elnök által a 2009-es választások második fordulójában szerzett szavazatok számának.

Ponta közölte, az USL számára a parlamenti szavazatoknál "többet jelent", ha Traian Basescu elnök felfüggesztésének támogatására a lakosságtól szerez aláírásokat. A parlamenti politikai helyzetet tekintve az USL inkább azt szeretné, ha 2012-ben több mint ötmillió támogató aláírást tudna összegyűjteni a lakosságtól Traian BAsescu felfüggesztésére, még akkor is, ha ezen aláírások nem tesznek számot a parlamenti eljárásban.

"A népi támogatottság - és azt szeretnénk, ha ugyanannyi aláírást tudnánk összegyűjteni, amennyi szavazatot BAsescu 2009-ben szerzett - sokkal fontosabb számunkra, mint a parlamenti ügyeskedések és árulások, amelyekre most Traian BAsescu alapoz - mondta Ponta.

Kijelentette, hogy Calin Popescu Tariceanutól megkapta az USL által az elnök felfüggesztésére vonatkozó, a parlamentben benyújtandó kérés másolatát, amelyből kitűnik, hogy Traian Basescu minden hatalmi ágat kisajátít. "Az elnök Brüsszelben a kormány nevében nyilatkozik, a parlamenttől azt kéri, ne hozzon törvényeket, odamegy az alkotmánybírósághoz és a Legfelsőbb Bírói Testülethez, hogy megmondja nekik, miként ítélkezzenek. Mintha Ceauşescu valamivel visszafogottabb lett volna, nem mondta meg közvetlenül a Nagy Nemzetgyűlés tagjainak, hogy mit tegyenek. Neki is volt egy Bocja, már nem tudom ki volt az, Dascalescu vagy Bobu" - fejtegette Ponta.

A PSD elnöke kérdésekre válaszolva azt is elmondta, az USL nem táplál illúziókat a parlamenti szavazást illetően az elnök esetleges felfüggesztése tekintetében. Úgy vélekedett, az elnök tisztségből való felfüggesztését támogató aláírásgyűjtés esetleg "felrázhat" néhány kormánypárti parlamenti képviselőt.

"Talán azok a honatyák, amikor választások előtt elmennek körzeteikbe, és meglátják, hogy mindenki felfüggesztené Basescut, kétszer is meggondolják, hogy a felfüggesztés ellen szavaznak-e csak azért, hogy még egy könyöradományra szert tegyenek" - jelentette ki a PSD elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: