2015-04-17 10:00:02• hírek • MTI

Aláírásgyűjtés a névváltoztatás ellen

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki területi szervezete tíz nap alatt tízezer aláírást kíván összegyűjteni a kovásznai Dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház nevének megőrzése érdekében - jelentette be a kórház előtt tartott csütörtöki szabadtéri sajtótájékoztatóján Tamás Sándor, az RMDSZ-szervezet elnöke.

A székelyföldi fürdővárosban az váltott ki elégedetlenséget, hogy április elején az Egészségügyi Minisztérium rendelettel Nicolae Teculescu balneológus nevét is beiktatta az intézmény nevébe a kórházalapító Benedek Géza neve mellé. A kovásznai születésű Nicolae Teculescu tevékenysége nem kötődik a szívkórházhoz, évekkel az intézmény megalapítása előtt elköltözött a városból. A kórház orvosai azt is kétségbe vonják, hogy volt-e egyáltalán orvosi végzettsége.

"Sajnálatos, hogy a városban és a kórházban fenntartott jó etnikai viszonyt akarják elrontani Bukarestből, ahol azt gondolják, hogy mindent tudnak, nekik mindent szabad" - idézte Tamás Sándornak a sajtótájékoztatón tett kijelentését a háromszéki RMDSZ-szervezet közleménye. A Kovászna megyei önkormányzatot is vezető politikus elismerte, hogy a minisztériumnak jogában állt megváltoztatni az általa fenntartott kórház nevét, de hozzátette: "nem minden tisztességes, ami törvényes".

A sajtótájékoztatón Tatár Márta, a kórház kardiológus főorvosa felidézte, hogy az 1960-ban alakult intézmény 40 ággyal indult, de Benedek Géza alapító és kórházigazgató nyugdíjazásakor már egy hétszáz ágyas korszerű intézményt adott át az őt követőknek. Hozzátette, Benedek Gézának köszönhetően Kovásznán már akkor működött a sajátos kezelési modell, amikor Európa más országaiban eljutottak addig a felismerésig, hogy a szívbetegek életminőségének a javításához a gyógyszeres kezelésen túl komplex rehabilitációra van szükség.

A sajtótájékoztatón Vasile Neagovici, a szívkórház szóvivője és a Sanitas szakszervezet Kovászna megyei elnöke is meglepetésének adott hangot a névmódosítás miatt. Kijelentette, gondosan keresik a Teculescu orvosi munkásságáról szóló írásokat, mert eddig nem találtak ilyeneket.

A román egészségügyi minisztérium sajtóosztálya az MTI kérdéseire adott írásos válaszában közölte: a minisztérium a kovásznai Iustinian Teculescu Kulturális Keresztény Egyesület kérésére módosította a kórház nevét. A tárca az egyesület kéréséből idézte az 1921-1972 között élt Teculescu vélt érdemeit. Hozzátette, hogy a névmódosítást Kovászna megye prefektusa is kedvezően véleményezte, aki szerint az "a helyi multikulturalizmust és a jó együttélést" szolgálja. A tárca közölte, hogy "a kórház vezetősége" is megalapozottnak és indokoltnak tartotta a névváltoztatást. A minisztérium azt is rögzítette, hogy a törvény értelmében az önkormányzatnak nincsen beleszólása a minisztériumnak alárendelt intézmények névadásába.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: