2016-11-12 14:29:23• hírek • Szatmar.ro

Az anyanyelvű oktatásért tüntettek

Reményik Sándor Templom és iskola című verse hangzott fel szombat délben a Kossuth-kertben, a Marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium védelmében szervezett tüntetésen.

Ezen a napon Szatmárnémeti mellett Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is hasonló megmozdulásokat szerveztek. A demonstrációk előzménye, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a marosvásárhelyi iskola igazgatóját és a Maros megyei főtanfelügyelőt többek között hivatali visszaéléssel vádolja, előbbit hatósági felügyelet alá, utóbbit házi őrizetbe helyezte. A DNA szerint a főtanfelügyelő, Ştefan Someşan 2014-ben anélkül rendelte el a katolikus gimnázium létrehozását, és Tamási Zsolt József igazgatói kinevezését, hogy előzetesen megszerezte volna ehhez a tanügyminisztérium jóváhagyását. 2015-ben pedig hatáskörét túllépve sorolta az Unirea Főgimnázium magyar tannyelvű osztályait az új oktatási intézménybe, és bocsátotta ki az intézmény számára az ideiglenes működési engedélyt.

Szatmárnémetiben az eső ellenére mintegy félszázan vettek részt a demonstráción: diákok, tanárok és közéleti szereplők egyaránt.

„Elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy 2016-ban az igazságszolgáltatás leple alatt próbálják önrendelkezési jogunkat csorbítani, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak Marosvásárhelyen fejezzük ki szolidaritásunkat, de itt Szatmárnémetiben is. "- fogalmazott Kereskényi Gábor, a város polgármestere a helyszínen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: