2008-02-18 14:49:42• hírek • Anna Szelényi

2008 Oscar-díjra jelölt filmjei

Megvannak az Oscar díjra jelölt filmek - február 24-ig eljátszhatjuk a kritikusok szerepét.

Az idei Oscarra jelölt filmek még egyszer bebizonyítják, hogy a jelölések nem a film sikerétől függnek.

A díjra jelölt filmek közül egyik sem nevezhető igazi sikernek.Talán némi engedékenységgel elmondhatjuk ezt a "Juno" című filmről, amely kevés idővel megjelenését követően 85 millió dolláros kasszasikert aratott.A többi film közül egyik sem haladta meg az 50 millió dolláros bevételt. Nem lehet tudni, minek köszönhető ez a nagy eltérés a közönség és a díjkiosztó akadémia ízlése között, de az is lehet, hogy mi nem tudjuk megérteni azt a művészetet, amelyet ezek a filmek reprezentálnak.

Ám, lássuk a jelölteket:

Antonement
Szereplők: James McAvoy, Keira Knightley, Saoirse Ronan

Rendező: Joe Wright
Hivatalos honlap: www.atonementthemovie.co.uk

A 7 kategória közül, amelyre jelölték, csak kettő igazán érdemleges: A legjobb film és A legjobb női mellékszereplő (a 13 éves Saoirse Ronan).

A film Cecile és Robbie szerelmi történetét mutatja be. A lány egy fiatal, magabiztos arisztokrata, aki szerelmes lesz a bejárónő fiába. Minden nagyon jó és szép, mindaddig, míg Cecilie kishúga rá nem jön a románcra és meggyanúsítja Robbiet, hogy megerőszakolta.

A szerelmeseket szétválasztja a börtön, majd a II. világháború. Szerelmük nem vezet beteljesüléshez, Briony pedig, nem tudja megbocsájtani magának a kis hazugságot, és lelkiismeretétől gyötörve éli életét.
A filmnek nagy esélyei vannak a győzelemre: kitűnő színészek, intenzív történet (szerelem, háború, pszichológia, dráma), zene, jelmezek… ráadásul a Keira Knightley- James McAvoy páros Jolie és Pitt óta az egyik legszenvedélyesebb párosítás.

Juno
Szereplők: Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner

Rendező: Jason Reitman
Hivatalos honlap: www.foxsearchlight.com

Juno, az idei Oscar egyik kellemes meglepetése. Ritkán lehet látni 4 komoly kategóriára jelölt komédiát: A legjobb film, A legjobb forgatókönyv, A legjobb főszereplő és A legjobb rendezés.

Alapjában véve a film témája - a fiatalkorú terhesség – szomorú és gondolkodóba ejt. De Juno története olyan szépen van előadva, hogy miután megnézed a filmet, nem maradsz egy keserű szájízzel.

A film megérdemel legalább egy díjat, hisz egy igazán eredeti történetről van szó.
There will be blood
Szereplők: Daniel Day-Lewis, Barry Del Sherman

Rendező: Paul Thomas Anderson
Hivatalos honlap: www.paramountvantage.com/blood

Paul Thomas Anderson filmje összegyűjtötte a legtöbb jelölést, (összesen 8-at) ugyanúgy, mint a Cohen testvérek filmje a "No country for old men".

Az idei Oscar egyik legtutibb tippje szerint Daniel Day-Lewis elviszi a Legjobb színésznek járó díjat. Ugyanennyire bizonyos az is, hogy a film begyűjt még vagy 2-3 díjat.

A "There will be blood" (Vérző olaj) egy kőolaj után kutató mágnás története, aki egyik napról a másikra meggazdagodik, miután kifogyhatatlan kőolajra bukkan egy kaliforniai farmon. A film élethűen idézi fel az amerikai "fekete arany" - vadászatot, amely a XX. század elején terjedt el.
No Country for old men
Szereplők: Josh Brolin, Javier Bardem, Tommy Lee Jones, Woody Harrelson

Rendező: Joel & Ethan Cohen

Hivatalos honlap: www.nocountryforoldmen.com

Még egy film, amelynek megvan minden esélye arra, hogy összezavarjon. A Cohen testvéreknek egyébként is megvan a hírnevük, az érdekes és újszerű filmjeik miatt, de ez mintha több lenne a soknál.
A film maga nyugodt és monoton, kevés replikával, ám maga a cselekmény lüktető: egy vadász akaratán kívül belekeveredik egy kábítószer- ügybe és egy kegyetlen beszerző célpontjává válik. Érdekesen hangzik? Annyira nem kell lelkesedned, hiszen nem biztos, hogy kibírod a film végét, csak ha nem vértezed fel magad sok-sok türelemmel.

És még egy tanács: Ne nézd meg a filmet felirat nélkül, még ha tökéletesen is beszéled az angol nyelvet, mert nem fogsz érteni semmit a texasi akcentusból és a morgó szavakból.
Michael Clayton
Szereplők: George Clooney, Tilda Swinton, Tom Wilkinson

Rendező: Tony Gilroy
Hivatalos honlap: michaelclayton.warnerbros.com

Michael Clayton egy híres new york-i ügyvédiroda ügyvédje, aki diszkrét módon és bármi áron elintézi gazdag kliensei problémáit.

Belekeveredik egy multinacionális cég perébe, amelyet azzal vádolnak, hogy olyan agrokémiai termékeket ad el, amelyek veszélyesek az emberekre nézve. Mikor Clayton rájön arra, hogy a cég nagyjai képesek emberek életét veszélybe sodorni, azért, hogy meggazdagodjanak, választás elé kerül: elrejti az információt, vagy nyilvánosságra hozza?

A filmet 7 kategóriában jelölték, de a pletykák szerint nehezen tud felülkerekedni a konkurencián, ami az érdemleges kategóriákat illeti: A legjobb film, amely a "No country for old men",  a "There will be blood"  és az "Antonement" között fog eldőlni.

Ami pedig a legjobb főszereplőt illeti, George Clooney sajnálatos módon ugyanabban az évben játssza remek főszerepét, amelyben Daniel Day- Lewis, karrierje egyik legjobb szerepét kapta (Daniel Plainview, a "There will be blood" c. filmben).

Másrészt sohasem lehet tudni, hiszen a "Crash" is egy "csendes" film volt, amelyről sokat nem lehetett hallani, mégis 2006- ban megnyerte a legjobb filmnek járó díjat, háta mögött hagyva, az igen sokat dicsért "Bokeback Mountain"-t, vagy a "Walk the line" című filmet.

Sz. A.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: