2011-01-10 10:04:33• hírek • Kocsis Zoltán

Al-Attijah első győzelme, Mr.Dakar sokadik defektje

Egy jól megérdemelt szünnap utána a 32. Dakar mezőnye vasárnap ismét nyeregbe (vagy kormánykerék mögé) szállt, hogy az Arica - Antofagasta szakasszal megtegye első kilométereit Buenos Aires irányába. Az eredeti tervek szerint ez a szakasz lett volna a leghosszabb az idei versenyen, ám végül a szervezők 272 kilométerre rövidítették. Érdekesség, hogy mind az autósoknál, mind a motorosoknál új győztest avattak.

A két keréken száguldók mezőnyében a chilei Francisco Lopez Contardo első idei szakaszgyőzelmét aratta két és fél perccel megelőzve Cyril Desptres-t és 3,45-el Marc Comát. Mindez azonban nem veszélyezteti Coma összesített elsőségét, hisz előnye még mindig 7,24 perc Despres és 18,27 perc Contardo előtt.

A chilei mögött 51 másodperccel lemaradva érkezett meg a táborba vasárnap Gyenes Emánuel, amely eredménnyel a 28. helyen zárta a napot, míg összetettben a 20. pozíciót foglalja el - majdnem négy órával lemaradva Contardo mögött. Csapattársa, a szintén a Vectra Racing Team színeiben versenyző Marcel Butuza vasárnapi 95. helyével a 73. pozíciót foglalja el az összesített tabellán, míg a szerbiai magyar Saghmeister Gábor ezúttal 65.-ként futott be, amivel összesítettben a 66 helyre ugrott előre.


A francai Toscano herve esete a homokkal fotó: dakar.com


Amint arról már esett szó, úgy név került a szakaszgyőztesek listájára az autósoknál is: Nasszer al-Attijah idén először, de pályafutása során 10. alkalommal zárt az élen egy versenynapot. A vasárnap a Volkswageneké volt, mivel a katari mögött másfél perccel lemaradva nagy riválisa, Carlos Sainz lett a második, míg harmadikként Giniel de Villiers ért be, mindketten VW-el versenyezve. Stephan Peterhanselt ezúttal sem kerülte el balszerencséje: ismét kapott egy defektet. A nap végén a francia elkeseredve mesélte, hogy egyszerűen nem találja a megfelelő tempót ahhoz, hogy a homok alatti kövek ne tegyék tönkre nap mint nap a gumijait... Peterhansel vasárnap a negyedik lett, összesítettben pedig harmadik Sainz és al-Attijah (1,22 perc választja el őket egymástól) mögött, hátránya azonban már 21,11 perc, így egyre távolabb kerül tehát 10. (!) Dakar-győzelmétől.

A kvadosok mezőnyében a összesítettet vezető Alejandro Patronelli és Tomas Maffei meglepetésre csak a 11. illetve a 9. helyen zárták a vasárnapot, megadva a lehetőséget a Sebastian Halpren, Lukasz Laskawiecz, Jorge Santanaria hármasnak, hogy a képzeletbeli dobogóra képzeljék magukat. Összesítettben Maffei előnye 3,03 perc Patronelli előtt, míg Haplren majd fél órával van lemaradva. A kamionoknál Ales Loprais, Firdaus Kabirov, Vlagyimir Csagin volt a sorrend, aminek köszönhetően Loprais összesítettben megelőzte Csagint és feljött Kabirov mögé a második helyre - hármójukat megközelítőleg negyed óra választja el egymástól.

Érdekességképpen a szombati pihenő nap sem telt el eseménytelenül, a tragikomikus történések áldozata Guerlain Chicherit volt. A francia előbb szétszedte majd újra összerakta Minijét, majd 25 kilométeres extra tesztet kért a szervezőktől. Amikor már jött visszafelé a táborba, az felborult és totálkárosra törte autóját, így kénytelen volt feladni a versenyt...

"Pihenés" a táborban: a német Stephan Schott autóját szerelik fotó: dakar.com
"Pihenés" a táborban: a német Stephan Schott autóját szerelik fotó: dakar.com


Csendélet helikoptertávlatból Dakar-módra fotó: dakar.com
Csendélet helikoptertávlatból Dakar-módra fotó: dakar.com


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: