2011-05-11 10:37:52• hírek • Póti Orsolya

Akusztikusgitár koncert

Nemzetközi akusztikus gitárkoncertnek ad otthont a Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmónia május 17-én a Szatmári Kulturális Napok rendezvénysorozat keretében. Olyan neves nemzetközi előadók lépnek fel, mint az olaszországi Deja együttes, vagy mint a bolgár Nikolai Ivanov.

Immár harmadik alkalommal szervez akusztikus gitárkoncertet a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ a Szatmári Kulturális Napok keretében. A program igen népszerű lett a szatmáriak körében, hiszen a szervezők évről évre színvonalas előadókat csábítanak városunkba.

Május 17-én, kedd este 19 órától olyan előadók produkcióját  hallgathatja a közönség, mint a Deja, Nikolai Ivanov, Heidrich Roland, Szabó Sándor, Szátvári Csaba és Szilágyi Zoltán. A rendezvényre egy belépőjegy 20 lejbe kerül.

Egy kis ismertető a fellépőkről:

Az olaszországi Deja - Serena Finatti (ének) és Andrea Varnier

A Deja egy különleges énekes-gitáros kettős. Igen szokatlan, hogy egy énekesnőt, aki mellesleg színésznő is, egy kiváló, nagyon magas színvonalon játszó akusztikus gitáros kísér. A zenét és a szövegeket az énekes Serena Finatti írja, a gitárjáték és persze a muzsika felépítése Andrea Varnier tehetségét dicséri. Muzsikájuk kifejezetten olasz hatású és hangulatú, mindeközben érezhető benne egy tágasabb Univerzum. Dalszövegeik az életünk fenntarthatóságáról, az emberek és állatok jogairól, a környezetszennyezésről és az anyagi szellemi erőforrásaink eltékozlásáról szólnak. Igazi „Green Peace" csapat a muzsikában. Az előadásuk nagyon temperamentumos, megindító. Nem is véletlen, hogy 2009-ben megnyerték a németországi Open String fesztivál első - és különdíját is.



Nikolai Ivanov

A bolgár Nikolai Ivanov egyedülálló tehetség az Európai zene világában, elismert festőművész, zeneszerző, zongorista és persze nem utolsósorban kitűnő gitáros, énekes is. Egyike azon keveseknek, akik Bulgáriából nemzetközi hírnevet szereztek és sok külföldi muzsikussal játszott együtt. Alapítója az egyik legrégebbi bolgár ethno együttesnek az OM-nak. Több mint 30 filmhez és baletthez komponált zenét, számos színházi produkcióban vett részt.

Gitáros pályafutása kb. 15 éve kezdődött és mára egy jellegzetesen bolgár stílust formált ki. Ehhez gitárjain kívül használja az ősi népi hangszerüket, a tamburát is. Jó ismerője az indiai klasszikus muzsikának, hiszen évekig tanult Indiában. Nikolai bolgár sámán éneket is tanult és énektudását kihasználva beépíti ezt is produkciójába. Páratlan ritmusokkal átszőtt előadása izgalmas, szuggesztív, mintegy időgép repíti a hallgatót ősi idők messzeségébe.



Heindrich Roland

Heindrich Roland a magyar kreatív gitárzene fiatal ígéretes tehetsége. Kezdeti éveiben a modern jazzgitározás - Mick Goodrick, Joe Diorio, Allan Holdsworth - került leginkább látóterébe, nagy hatást gyakorolt rá Bill Frisell és Fred Frith játéka, később azonban Szabó Sándor zenei világa gyakorolt rá meghatározó hatást, aki 2005-ben a tanítványává fogadta. Mellette olyan alternatív és globális zenei szemléletet ismerhetett meg, amelyet régóta keresett. Rendszeres vendégmuzsikus Szabó Sándor különféle projektjeiben és koncertjein. 2009-ben jelent meg "Bolyongó Lélek" című első közös albumuk. A gitárfesztiválon ezúttal saját darabjait mutatja be, de játszani fog különféle kombinációkban is a többi fellépővel.



Szabó Sándor

A magyarországi művész a sokhúros és bariton gitárok mestere a gitár nemzetközi birodalmában. Pályája kezdete óta az egzotikus előadók és komponisták közé sorolható. A kilencvenes évek közepétől érdeklődése lassanként a kortárs akusztikus gitárzene felé irányult. Zenéjében az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs muzsika, a népzene és a dzsessz is jól kitapintható. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozícióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert magyar művésze lett. Európában az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában és Indiában is rendszeresen koncertezik. Ma már több mint 30 albumon hallható játéka. Az elmúlt években megírta és bemutatta az első nagyobb formátumú magyar gitárművet a "Magyar Gitár Rapszódiát", ezzel párhuzamosan zenekutatásainak eredményeként elkészítette a "Modern Magyar Makám" című albumot is.



Szátvári Csaba

A romániai zenész pályája kezdetén neve az instrumentális-rockzenéhez volt köthető. 1999-től azonban érdeklődése egyre inkább a modern akusztikus gitárzene világa felé fordult. Szerzeményei meditatív hangvételűek, stílusa egyéni, nem köthető semmilyen ismert zenei irányzathoz. Olyan zenészekkel lépett fel mint: Muriel Anderson, Agócsi-Tüske Duo, Claus Boesser-Ferrari, Bob Bonastre, Gionni Di Clemente, Ralf Gauck, Andreas Georgiou, Heidrich Roland, Aleksandra Lazarevic, Vojislav Ivanovic, Boyan Karanjuloff, Ljubo Majstorović, Konarak Reddy, Szabó Sándor, stb. A koncertek mellett szívesen fellép művészeti kiállítások megnyitóin és színházi produkciókban is. Játéka kilenc hanglemezen hallható.



Szilágyi Zoltán

A szintén romániai zenész a nyolcvanas évek végén kezdett zenélni, ebben az időben megzenésített verseket és saját szerzeményeket adott elő, majd az egyetemi évek alatt két zenekarban a rock és a blues zene klasszikusait szólaltatták meg. 2008-ban a „No Chance" zenekar alapítója, vezetője és dalszerzője, mely progresszív-alternatív muzsikát játszik. Idén tavasszal Nemes Nagy Ágnes-Thuróczy Katalin „Bors néni" című mesedarabjához szerzett zenét, melynek bemutatója 2011 márciusában volt a Szatmárnémeti Északi Színházban. Szátvári Csabával 2009-től dolgoznak egy közös akusztikus gitár projekten, melyet várhatóan egy közös album követ.




Az esemény plakátja
Az esemény plakátja


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: