2016-03-31 13:31:31• hírek • Szatmár.ro

Akusztikus gitárkoncert a filharmóniában

Pénteken, április 1-jén 19 órától neves gitárművészek lépnek színpadra a filharmónia koncerttermében.

Neves magyarországi, illetve németországi gitárművészek adnak koncertet pénteken 19 órai kezdettel a Dinu Lipatti Filharmónia hangversenytermében. Az eseményre - melynek szervezői a polgármesteri hivatal, a helyi tanács és a G. M. Zamfirescu Művelődési Központ - egy belépőjegy ára 15 lej.

Szabó Sándor, gitárművész, zeneszerző. 1956-ban született Törökszentmiklóson. Tanulmányait klasszikus gitáron kezdte magántanárnál. A hetvenes évek közepétõl figyelme a jazz és az improvizáció felé irányult. A nyolcvanas évek elején tanulmányokat folytatott Budapesten a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola Jazz Tanszakán, mint vendéghallgató. Már akkor érezte, hogy az improvizációt nem egyetlen stílushoz kötve kell tanulnia, hanem magában kell szintetizálnia mindazokat a zenei hatásokat, amikhez fogékonysága, érzékenysége közel engedi és erre építve kell fejlesztenie improvizációs készségét. Ehhez a távolkeleti zenékben való elmélyülés a legjobb táptalajt nyújtotta számára. A művészt 1980-tól kísérhetjük figyelemmel. Magyarországon elsőként kezdett szólóban modern akusztikus gitárzenét játszani. Mivel az akusztikus gitár mint hangszer semmilyen említésre méltó tradícióval nem rendelkezik a magyar zene kultúrájában, a gitárjáték és komponálás Magyarországon nem elismert és nem megbecsült művészet. Mindezek miatt a figyelmet elsősorban külföldön hívta fel magára a különböző kultúrák húros hangszereinek technikáját ötvöző gitározásával, modern darabjaival és mély szellemiségével. Lemezei Angliában, az Egyesült Államokban, Németországban jelentek meg. A hazai kiadványokon a SzaMaBa Trió immár 4 lemezből álló sorozatán, valamint számos szóló kiadványon hallható játéka.

Claus Boesser Ferrari, Zenei pályáját egy Rock´n´Roll együttesben kezdte 1968-ban. Miután a német televízióban egy alkalommal láthatta Tom Paxtont az amerikai énekes zeneszerzőt, ennek hatására kezdte tanulmányait akusztikus gitáron. A '70-es években már stadionnyi közönség előtt játszott együtt Joan Baezzel. Tucatnyi lemezt készített a Polidor és az Acoustic Music Records részére. Music for Stageplays címmel írt zenét Európa egyik legnagyobb színházi csoportja részére. Az utóbbi években modern zenei projektekben lépett fel olyan muzsikusok társaságában, mint Marc Ribot és Fred Frith. Az avantgarde körökben is jól ismert Claus Boesser Ferrari nemcsak a kompozícióiban, hanem játékstílusában és hangzásvilágában is egzotikus és meghökkentően bátor megoldásokat mutat be. Játék dinamikája a legfinomabb szélfuvallattól a robbanásig terjed. Claus Boesser Ferrari stílusteremtő művész, aki koncertjeivel már bejárta a világot.

Claus Boesser Ferrari

Heiko Plank, német gitáros, zeneszerző, újragondolva az akusztikus gitár kivitelét és a játéktechnikáját megalkotta a „plank" nevű különleges elektro-akusztikus gitárt és mindezekkel együtt valami különlegességet hozott a gitárzene világába. Muzsikájában a jazz és a klasszikus zene ötvöződik. Egyéni játékával és kompozícióival és nem utolsó sorban különleges hangszerével méltán kelti fel a közönség figyelmét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: