2009-10-10 18:37:59• hírek • Ferenczi Noémi

Aktuális téma a Vándorgyűlésen

Szombaton délelőtt került sor a Szatmárnémetiben megrendezett XVIII. Közgazdász Vándorgyűlés megnyitójára. Coltea Tibor, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság elnöke köszöntötte a résztvevőket. „Egyértelmű volt, hogy a gazdasági válság legyen az idei vándorgyűlés témája. Akkor nem gondoltuk, hogy ennyire aktuális lesz"- kezdte köszöntőjét az elnök.

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság Szatmár megyei fiókjának megalapítása óta Szatmárnémeti másodízben ad otthont az évente megrendezett szakmai találkozónak.

Az idei XVIII. alkalommal megrendezett Közgazdász Vándorgyűlés témája Kiút a válságból a közép-kelet európai országok számára. A rendezvény megnyitóján Coltea Tibor, az RMKT elnöke elmondta, nem volt kérdéses, hogy ez legyen az idei találkozó témája, s akkor még nem gondolták, hogy 2009 őszén ennyire aktuális lesz a gazdasági válsággal kapcsolatos problémakör. „Az is jelzés értékű, hogy szokatlanul kevés résztevő ül a teremben. Ez is arra utal, hogy egyéni szinten is gondokat okoz a válság"- állapította meg Coltea.


Coltea szerint, a válság miatt kevesebb a résztvevő mint az előző években
Coltea szerint, a válság miatt kevesebb a résztvevő mint az előző években


Ilyés Gyula, mint a vendéglátó város polgármestere és mint a szervezet szatmári fiókjának alapító tagja köszöntötte az Erdély különböző pontjairól érkező közgazdászokat. - A hivatali munka során tapasztalom a szakmai találkozókon való részvétel fontosságát. Remélem, hogy ez a rendezvény hasznos lesz, új kapcsolatok születnek. Kellemes időtöltést kívánok mindenkinek - zárta rövid köszöntőjét Ilyés majd átadta a szót Bokros Lajos, európai parlamenti képviselőnek, egykori pénzügyminiszternek.

Bokros megköszönte a szervezők meghívását, majd hozzátette, nem ritka, hogy Erdélyben tart szakmai előadásokat, hiszen jelenleg a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanáraként tevékenykedik.

Előadásában Európa, az Európai Unió világgazdasági viszonylatban betöltött szerepéről beszélt. Arról, hogy vajon a mi gazdaságunk versenyképes-e az észak-amerikai valamint a keleti tömb gazdaságához képest. „A válság nem csak veszélyt hanem esélyt is jelent. Esély arra, hogy a gazdasági folyamatok irányt változtassanak. Sajnos, nem adunk jó válaszokat a válságra. Úgy tűnik, el fogjuk szalasztani a válság nyújtotta lehetőséget, így elesünk a felzárkózástól"- magyarázta az előadó.

Lényegre törő előadása után dr. Nagy Ágnes, egyetemi docens tartott előadást a gazdasági krízis tanulságairól és a következő időszak tennivalóiról. A délután folyamán dr. Halmai Péter, budapesti egyetemi tanár foglalta össze a kilábalás feltételeit és lehetőségeit, majd pedig dr. Duray Miklós, pozsonyi parlamenti képviselő tartott érdekfeszítő előadást a Társadalompolitika vagy fiskális politika címmel.

Ebéd után a válság kialakulásának mechanizmusai témakörben hangzottak el szakmai előadások dr. Geréb László, a MÜTF-Székelyudvarhely ügyvezető igazgatójának, Székely Levente auditor tolmácsolásában.

Egy másik helyszínen a válságkezelési modellek témakörben folyt az eszmecsere. Coltea Tibor, az RMKT elnöke és Piricsi Pál, a Tipo Offset kft. igazgatója tartott előadást.

A harmadik helyszínen dr. Pete István, számvevőszéki tanácsos, egyetemi docens Az állam és az általa szabályozott rendszerek szerepe a gazdasági válságban problematikát dolgozta fel, majd Csata Zsombor szociológus az etnicitás szerepe a gazdasági tranzakciók lebonyolítása terén témát taglalta egy kérdőíves vizsgálat tükrében. Ezt követően László Péter szociológus lépett a pódiumra, végül pedig Pogány Erzsébet, szlovákiai Ing. Szövetség a Közös Célokért társulás igazgatója beszélt a szlovák kormány válságkezelő intézkedéseiről.

Vasárnap az RMKT közgyűlésével folytatódik illetve zárul a rendezvény.


Bokros szerint, Európa elszalassza a válság nyújtotta esélyt a gazdaság fellendítésére
Bokros szerint, Európa elszalasztja a válság nyújtotta esélyt a gazdaság fellendítésére


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: