2020-01-13 08:35:57• hírek • közlemény

Aktívabb idősek Szatmárnémetiben is

A Szépkorúan is aktívan projekt keretében 124 szatmárnémeti idős él majd egészségesebben, lesz aktívabb, elégedettebb.   

Nyugdíjas éveinket megélhetjük ajándékként is, olyan időszakként, amely lehetőséget nyújt számunkra új tapasztalatokra, élményekre, a kiteljesedésre. Ezt a szemléletet népszerűsíti az aktív idősödés fogalma, amely a népesség rohamos elöregedése miatt egyre nagyobb hangsúlyt kap hazánkban is. 


Mit kell tennünk azért, hogy aktívan idősödjünk meg? Kiemelten fontos az egészségünkre való odafigyelés: az egészséges táplálkozás, a fizikai erőnlét megőrzése érdekében a rendszeres fizikai aktivitás, legyen az séta, sportolás, kirándulás vagy akár tánc. A mentális frissesség megőrzése végett hasznos a tanulás, az olvasás, a különböző társasjátékok. Nélkülözhetetlen a pozitív gondolkodásmód, az optimista életszemlélet. A nyugdíjazás után rendelkezésre álló tömérdek szabadidő lehetőséget ad arra is, hogy az idős felfedezze és kibontakoztassa alkotói készségeit, új területeken próbálja ki magát. Az életkedv szempontjából fontos, hogy a nyugdíjas társadalmilag ne szigetelődjön el, járjon közösségbe, építse, ápolja társas kapcsolatait. 


Aktívabb időskor Szatmárnémetiben is

Az aktív idősödés számára teremt keretet helyi szinten Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság (DAS) révén, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel való együttműködésben a Szépkorúan is aktívan című projekt megvalósítása által. 2022 júniusáig legalább 124 szatmárnémeti idős küzdi le sikeresen a társadalmi elszigeteltséget a projekt keretében megszervezett, aktivitást ösztönző programokon való részvétel által. 


Az aktív idősödést népszerűsítő és támogató tevékenységek helyszíne a 14-es lakótelepen, a Jiului sétány 64. szám alatt létesülő nappali idősközpont lesz. Jelenleg a beltéri javítási és felújítási munkálatok zajlanak – tájékoztatott a DAS munkatársa, Rus-Schupler Diana, az idősközpont leendő vezetője. A következő hetekben kifestik a termeket, felújítják a padlózatot, a mellékhelyiségeket, majd végül rendeltetésének megfelelően bebútorozzák és felszerelik a központot. Ha minden a tervek szerint halad, húsvét tájékán már indulhatnak is a klubtevékenységek. A központ célja az idősek szabadidejének a kitöltése, az elmagányosodás kiküszöbölése, a saját erőforrások aktivizálása abból a célból, hogy ne érezzék magukat hasztalannak, feleslegesnek, találjanak maguknak elfoglaltságot. Egy igazi szocializációs teret szeretnének kialakítani, melyben sok-sok közös élmény vár majd a szatmárnémeti szépkorúakra – állítja a szakember. 



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: