2010-02-15 09:57:47• hírek • Szatmár.ro

Aktív volt Günthner a szenátusban

Nem volt egyetlen olyan törvénykezdeményezés sem az utóbbi egy hétben, amelyhez ne szólt volna hozzá a szenátusi üléseken Günthner Tibor, Szatmár megyei parlamenti tisztségviselő.

Egyik felszólalásában a jogtalanul elkobzott személyes iratokkal kapcsolatban fejtette ki álláspontját a szenátor, amely RMDSZ-es kezdeményezésre került megvitatásra.

- Most, amikor elmondhatjuk, hogy szinte teljes egészében lezárult az ingatlanok visszaszolgáltatási folyamata, igen visszatetsző dolog, hogy az annak idején lefoglalt személyes aktákat továbbra sem adják ki a levéltárak, pedig ez alapvető emberi jog. Az, hogy elutasították a kezdeményezést, egyértelműen azt jelzi: egyesek valamilyen magyar érdeket sejtettek mögötte, még élnek a régi reflexek, beidegződések. Remélem, viszzatérünk majd a témára, és rendeződik ez a kérdés is.
A tisztségviselő másik fontos interpellációja a mezőgazdasági területek megművelésének kötelezővé tételére vonatkozó törvénytervezettel volt kapcsolatos. A PD-L-s honatyák indítványa sem került végül elfogadásra.

- Elmondtam: akkor, amikor az állam nem biztosít felvásárlópiacot a mezőgazdászok számára, nem lehet ilyenfajta kötelezettségeket bevezetni, ráadásul ez az indítvány is sérti az emberi jogokat. A nyugati országokban az állam azért fizet a gazdáknak kemény összegeket, hogy a túltermelés megakadályozása érdekében ne dolgozzák meg a földjüket, mi pedig fordítva akarjuk ezt is csinálni. Sok földművelő kénytelen banki hitelhez folyamodni, hogy folytatni tudja a gazdálkodást, értelmetlen újabb rendelkezéssel sújtani a gazdálkodókat.

Günthner kifejtette álláspontját a választott tisztségviselők kabinetje 20 százalékkal történő csökkentésének vitája során is. Ezzel kapcsolatban elsősorban a parlamenti döntésekről beszélt:

- Eddig az RMDSZ volt a leginkább ellene az alkotmányellenes intézkedéseknek: így az intézményvezetők politikai úton történő elmozdításának. Mindkét idevágó rendelkezésbe bele volt foglalva a tisztségviselői kabinetek alkalmazottai számának a csökkentése, de mivel a két kormányrendeletet alkotmányellenesnek nyilvánították, most külön kell tárgyalni ezt a kérdést. Elmondtam: ez egy teszt is egyben arra nézve, hogy a jóérzésű, racionális törvénykezdeményezéseket vajon automatikusan leszavazza-e politikai okokból az ellenzék, vagy lesznek soraiból olyanok, akik velünk értenek egyet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: