2008-10-01 15:39:02• hírek • Parajdi Andrea

Az idős korosztályt ünnepelték

A Szatmárnémeti Caritas Szervezet és a Szatmárnémeti Szociális Közszolgálati Osztály közösen szervezett programokat az Idősek Világnapja alkalmából, a hatvan év fölötti korosztály számára.

A helyi időseknek szervezett programok szerda délelőtt 11 órakor kezdődtek egy bemelegítő tornával a Coposu sétányon. Az egyszerű, ám annál hatékonyabb gyakorlatokkal, az időskori mobilitás megőrzésének fontosságára próbálták felhívni a figyelmet. A testizmok megmozgatását követően minden időst PI-vízzel kínáltak, amely a lehető legjobban hasonlít az élő szervezet sejtjeiben található folyadékhoz, ezáltal pedig elősegíti, hogy kevesebb energia vesszen el az anyagcsere folyamán.

 

A délelőtti fél órás torna után a Szakszervezetek Művelődési Házában folytatódtak a programok, ahol elsőként Löchli Tünde, a Caritas igazgatója, illetve Doina Vasut, a SPAS vezetője köszöntötték az időseket. A hivatalos megnyitó után színpadra léptek többek között a szatmárnémeti Reménység Központnak, a nagykárolyi Szent Teréz Idősek klubjának, valamint a máramarosszigeti Ima-Idősek klubjának tagjai is, akik szórakoztató előadásokkal ébresztettek derült hangulatot a közönség körében.

Az ENSZ 1991-ben hirdette ki október elsejét az idősek nemzetközi napjának, azóta minden évben megemlékezünk erről a generációról. A nemzetközi világnap azt szorgalmazza, hogy idős embertársaink megkapják mindazt a támaszt, amely teljesebbé teheti napjaikat, és amely megalapozza a méltóságteljes öregkort. A világon körülbelül hatszáz millió, hatvan év feletti személy él, népszámlálási adatok szerint, ez a szám húsz év múlva akár kétszeresére is megnövekedhet, ezért annyira fontos, hogy az idősek megőrizzék mobilitásukat és önkéntes munkával vagy akár tapasztalatok átadásával segítsék a társadalmat, úgy gazdasági mint szociális téren.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: