2016-05-28 22:15:08• hírek • Választási hirdetés

Gyerekeinknek jövője legyen Kolcs községben!

Függetlenként nekivágni egy önkormányzati választásnak az átlagosnál is nagyobb bátorságra, elhivatottságra, tettrekészségre vall. Erről, terveiről, céljairól beszélgettünk Kallós Zoltánnal, Kolcs község független polgármester-jelöltjével. Természetesen nem kerültük el a legkényesebb kérdést sem.

- Mi motiválja Önt, miért szeretne Kolcs község polgármestere lenni?

- Huszonhét éve élek Kolcs községben, szoros kötelékek fűznek minden településéhez. Szüleim pedagógusok voltak és úgy nőttem fel, hogy láttam, milyen nehéz, ám nemes cél a közösségért dolgozni. Számomra egy pillanatig sem volt kétséges, hogy a szülőföldemen szeretnék boldogulni és az itt elő emberek szolgálatában szeretnék állni. Tettem ezt az elmúlt 11 évben a szamoskrassói iskola igazgatójaként és ez a célom polgármesterként is. Azt szeretném, ha községünk minden lakója a közösség megbecsült tagjának érezné magát. Be akarom bizonyítani, mi mindent lehet tenni egy közösségben akkor, ha a polgármester áll az emberek szolgálatában és nem fordítva.

- Miben látja a fejlődés lehetőségét a községben?

- Végigjárva a falvakat, beszélgettem az emberekkel és azt tapasztaltam, hogy az elvárásaik mindenhol nagyon hasonlóak. A polgármester nem dolgozhat egyedül, ezért nagyon fontos egy komoly, jól felkészült tanácsadói csapat létrehozása. Mivel az elvándorlás legfőbb oka a jobb életkörülmények keresése, nagy hangsúlyt szeretnék fektetni a munkahelyteremtésre, valamint a falusi életkörülmények javítására. Nagyon fontos a közösség hangjának meghallgatása, az embereket szeretnénk bevonni az olyan döntésekbe, melyek az ő jövőjüket is meghatározzák. Szakmai tanácsadást kell biztosítani a fiatal vállalkozók számára, folyamatosan ismertetni velük a regionális, országos és európai uniós pályázati lehetőségeket. Terveim között szerepel a mezei utak karbantartása, a vízelvezető árkok kitakarítása, a járdák felújítása, illetve kiépítése, a közvilágítás korszerűsítése, illetve a gázhálózat kibővítése a község minden településén. Adókedvezményt szeretnénk biztosítani azoknak a családoknak, melyeknek gyermekei a községi óvodákba, illetve iskolákba járnak. Az idősek számára házi beteggondozó rendszer kialakítására van szükség. Fontos továbbá a kulturális rendezvények, gasztronómiai fesztiválok, falunapok, színjátszó csoport, néptánccsoport, sportolási lehetőségek megszervezése, illetve anyagi támogatása. Vidékünkön nagy hagyománya van a zöldségtermesztésnek és az állattenyésztésnek. Ezekre alapozva helyi jellegű termékek létrehozása a cél, annak érdekében, hogy a gazdálkodók jobban tudják értékesíteni termékeiket.

- Nem számít megszokott dolognak, hogy valaki függetlenként vág neki a választásoknak. Ön miért döntött így? Nem tart attól, hogy ezzel megosztja a magyarságot?

- Személy szerint nem tartom olyan különleges dolognak. 26 évvel a rendszerváltás után vagyunk és az emberek többségének elege van a politikai pártokból, szervezetekből. Sokan, nagyon sokan üdvözölték ezt a döntésem. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy messze több támogatói aláírást sikerült összegyűjteni Kolcs községben, mint bármelyik szervezetnek. Az emberek többsége már nem politikai jelképekre szavaz, hanem olyan személyre, aki megfelelő a polgármesteri feladatra. A megosztás pedig csupán egy elcsépelt kifejezés, amit a politikai ellenfelek használnak azért, hogy eltereljék a figyelmet a község valós gondjairól. Ilyen alapon a román közösség többszörösen meg van osztva, mivel négy polgármesterjelöltet is állítottak úgy, hogy a községben a magyar lakosság száma nagyobb. Ezért bíztatok mindenkit arra, hogy ne higgyen az ilyen butaságoknak.

- Iskolaigazgatóként mit tart legfontosabb megvalósításának?

- Legfontosabb megvalósításom az, hogy még létezik magyar anyanyelvű oktatás Szamoskrassón! Ezért az ügyért éves szinten meg kell küzdeni és sajnos az önkormányzat nem mindig volt partner ebben. Idén például nagy nyomást helyeztek az iskolaigazgatókra azért, hogy osztályokat építsenek le. Büszkén mondhatom, hogy Szatmár megyében mintegy félszáz igazgatóból négyen nem engedtünk a felső nyomásnak, így aztán ősztől is minden korosztály különálló osztályban kezdi meg az iskolát Szamoskrassón! A másik nagyon fontos dolog az, hogy végzős diákjaink évről-évre a legjobb iskolákba jutnak be és ott megállják helyüket. Ezért köszönettel tartozom kollégáimnak és a szülőknek is. Jelenleg több volt diákunk egyetemi tanulmányait végzi és nagy kihívás számomra, hogy őket hazavonzzam, hogy megerősítsük az elvékonyodott falusi értelmiség rétegét. Nagy elégtétel számomra az is, hogy volt diákjaim sokszor fordulnak hozzám tanácsért és hiszem azt, hogy polgármesterként még jobban segíthetem majd őket.

- Ha megnyeri a választásokat, mi lesz az első dolga? Melyek az első számú prioritások?

A választási kampány kimerítő, de az igazán nehéz időszak csak azután kezdődik. Sokat kell dolgoznunk annak érdekében, hogy falvaink vonzóak legyenek és a fiatalok ne keressék az elvándorlás lehetőségeit. A prioritásokat a közösségekkel együtt fogjuk kidolgozni, mert az embereknek joguk van beleszólni az őket érintő döntésekbe. Az eddigi konzultációk alapján egyértelmű, hogy javítani kell a lakosok és a polgármesteri hivatal viszonyán.

- Családapaként milyen Kolcsot álmodik meg fiának?

- Minden szülő tudja, mekkora öröm a gyereke mosolya! Hálás vagyok, hogy lassan egy éve én is tapasztalhatom ezt nap mint nap. Hálás vagyok elsősorban a feleségemnek, hogy támogat a munkám során. Szeretném, ha a fiunk olyan közösségben élne, ahol szemmel látható a fejlődés, ahol azt tanulhatja meg, hogy együtt kell gondolkodni, megvalósítani és örülni a munkánk gyümölcsének. Azért kell dolgoznunk, hogy gyermekemnek, gyermekeinknek jövője legyen Kolcs községben. Azért kell dolgoznunk, hogy az emberek fontosnak érezzék magukat Dobrácsapátiban, Szamoskóródon, Kiskolcson, Nagykolcson, Szamoskrassón és Szamoslippón egyaránt.

(x)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: