2008-03-06 18:52:50• hírek • Anna Szelényi

A cica megvéd a szívinfarktustól!

Egyharmadával ritkább az infarktus a cicatulajdonosok körében.

Egy Minnesota-i kutatócsoport felfedezte, hogy azok az emberek, akik rendelkeznek, illetve rendelkeztek háziállatokkal- cicák- kevésbé vannak kitéve a szívbetegségeknek és más érrendszeri problémáknak.

A kutatáson 4.435, 30 és 75 év közötti egyén vett részt. A kutatás eredménye szerint 40%-al nagyobb esélyük van az elhalálozásra azoknak az infarktust szenvedett egyéneknek, akik az utóbbi 20 évben nem tartottak macskát.

Ugyanakkor 30%- al nagyobb az esélye, hogy ezek az emberek más szív-, és érrendszeri betegségek miatt haljanak meg, mint azok a személyek, akik cicát tartanak.

A kutatók nem tudnak tudományos magyarázatokkal szolgálni a felfedezés megindokolására. A orvosokból álló csapat vezetője, Adnan Qureshi véleménye szerint, a cica szerepe leginkább a gazdájának nyújtott relaxációs érzésben kerül kifejezésre.

Az elmondások szerint azok az egyének, akik macskát tartanak és előszeretettel simogatják őket, védettebbek a stresszel szemben, mivel a cicák dorombolás által szabadítják meg az egyéneket a stressztől.

Ennek ellenére Qureshi felhívja a figyelmet azon tényezőre is, mi szerint sokat nyom a latba a gazdi temperamentuma is.

A kutatás számos ellentmondásba ütközik, mivel előzetes felmérések a kutyát részesítik előnyben az infarktusveszély elhárításában.

Ebben az esetben nem marad más hátra, mint mindkét állat beszerzése. Végülis, ha biztosra akarunk menni, és szeretjük az állatokat, akkor két legyet fogunk egy csapásra: megvédjük magunkat a szívinfarktustól, ráadásul két szeretetreméltó társsal gazdagítjuk életünket.
Sz. A.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: