2018-04-28 08:17:50• hírek • MTI

Aki el akart jönni Szíriából, az már eljött

Tizedik alkalommal tárgyal egymással Oroszország, Törökország és Irán a szíriai rendezésről. Ennek kapcsán úgy vélte a Migrációkutató Intézet szakértője, hogy Szíriából a háborús helyzet miatt már nem várható menekültáradat, mert aki el akart menekülni, az már megtette.

Van egy nyugati és egy keleti rendezési terv Szíriával kapcsolatban, ennek keleti megoldásait járják körül a kazah fővárosban, Asztanában a felek, ebben Ankara nem a NATO-szövetségesek rendezési politikáját követi – ismertette a Kövecsi-Oláh Péter, aki szerint a szíriai konfliktus nem tud már ennél jobban kiszélesedni, hiszen rengeteg ország van jelen a térségben, a háborús helyzet állandóvá vált és hét éve zajlik.


Úgy vélte, a szíriai ellenzék legtöbb csoportja nem a bázisdemokrácia alapján képzelik el az ország jövőjét, ez kiderült az utóbbi időkben, viszont ezeket a nyugati hatalmak támogatták, fegyverrel és kiképzéssel is. Szerinte ez a konfliktus már nem polgárháború és vélhetően az elején sem volt az, álláspontja szerint ugyanis egy széles konfliktusról van szó, amelyben mindenki a maga érdeke mentén politizál, ez pedig általában véráldozatokkal jár. Ismertette, nagyon sok nemzetiség harcol Szíriában.


Kövecsi-Oláh nem látja azt, hogy Oroszország bármikor is kihátrálna Aszad mögül, ugyanis szerinte Moszkva már sokat invesztált a szíriai rezsim fenntartásába ahhoz, hogy veszteség nélkül kihátráljon mögüle.


Úgy véli, menekülthullám innen már nem várható, sőt, a szír kormány megerősödése miatt inkább visszavándorlás indult meg – ennek alátámasztására azokat a híreket ismertette, amelyek szerint Irakból Aleppóba tértek vissza az onnan elmenekültek. Úgy vélte, további migrációs kihívás elsősorban az afrikai kontinensről, illetve Közép-Ázsiából várható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: