2012-07-17 09:12:23• hírek • MTI

Szorul a hurok Adrian Severin nyakán

Újabb bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt indított bűnvádi eljárást a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Adrian Severin román európai parlamenti (EP-) képviselő ellen - közölte a vádhatóság.

A DNA közleménye szerint a megvesztegetés elfogadásával és befolyással való üzérkedéssel gyanúsított Severin - volt külügyminiszter - ellen most hamis, pontatlan iratok vagy nem teljes nyilatkozatok felhasználása miatt is bűnvádi eljárás indult.

Az ügyészek szerint Severin 2007 és 2010 között hamis iratokat mutatott be az Európai Parlamentben, amelyek Severin és hat román cég között köttetett tanácsadói szerződésekről szóltak. Az ügyészek szerint a cégeket azért alapították, hogy igazolják a fiktív tanácsadási tevékenységet. Az ügyészek szerint Severin ezáltal megkönnyítette a cégeknek, hogy jogtalanul 436 ezer euróhoz jussanak hozzá az Európai Parlament költségvetéséből. A DNA szerint más személyek ellen is bűnvádi eljárást indult az ügyben.

A képviselőt hétfőn idézték be a DNA-hoz, ahol közölték vele az újabb vádpontot.
A román EP-képviselő ellen azt követően indított eljárást a DNA, hogy meggyanúsították: pénzt fogadott el egy törvénymódosító indítvány benyújtásáért. Severint - aki korábban román külügyminiszter is volt - más EP-képviselőkkel együtt a brit Sunday Times újságírói környékezték meg, akik állobbistákként 100 ezer eurót ajánlottak, ha törvénymódosító indítványt nyújt be az EP-nek. Kezdeti munkájáért 12 ezer eurót fel is számolt a szociáldemokrata képviselő.

Az ügy kipattanását követően az EP szocialista frakciója kizárta soraiból Severint, bár a román képviselő visszautasította a vádat, mondván, nem sértette meg a törvényeket. Saját pártja, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) is kizárta, és követelte, hogy mondjon le mandátumáról, de a képviselő nem volt hajlandó erre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: