2010-10-18 11:37:54• hírek • Szatmar.ro

Akciógólt csak a Steaua lőtt, mégis a Dinamo nyert

A román labdarúgó Liga1 legutóbbi, 11. fordulója szinte teljes egészében az örökrangadó, a Dinamo-Steaua jegyében telt el. Ennek árnyékában azonban nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a Galac továbbra is őrzi első helyét, a Temesvár veretlenségét, míg a címvédő Kolozsvári CFR a rossz formáját.

Az etap már pénteken kezdetét vette, amikor is három bajnokaspiráns is pályára lépett. A Rapidnak papírformának megfelelően nem okozott gondot az Astra, a bukaresti vasutasok röpke nyolc perc alatt elintézték a három pont sorsát. Az első játékrész hajrájában Cassio kezdte a tűzijátékot, aki a 34. és a 36. percben is eredményes volt, újabb hat perc elteltével pedig egy másik brazil, Spadacio is betalált a ploiestiek kapujába.

Nem termett sok babér a másik vasutas gárdának, a címvédő Kolozsvári CFR, amely nagyon nagy verést kapott Vasluiban. Bár az első félidő kiegyenlített játékot hozott, két távoli gól megalapozta a hazaiak vezetését: a 27. percben Nuno Claro előbb csak Sanmarten elé tudott kiütni egy bombát, nyolc perccel később viszont már esélye sem volt Adailton felső kapufás löketénél. A szünet után a portágul kapus hatalmas potyája is kellett hozzá, hogy a brazil megszerezze második találatát is. Bár di Zerbi két perccel később válaszolni tudott, Burdujan újabb három minutum múlva rövidre vágta a feléledő vendégreményeket. Sőt, a hórihorgas csatár a 87. percben duplázott, a címvédő pedig ekkor egy méteres kiütés elé nézett. Bár az utolsó percekben előbb Bastos fejjel, majd Dica egy 38 méteres rakétával szépített, a CFR nem utazhat magabiztosan Münchenbe, ahol a Bayern vár rá a Bajnokok Ligájában.


Culio lövése nem talált célt, kiütötte a Vaslui a CFR-t fotó: cfr1907.ro
Culio lövése nem talált célt, kiütötte a Vaslui a CFR-t fotó: cfr1907.ro


Nem kis meglepetésre továbbra is tartja listavezető pozícióját a Galac, amely úgy tudott fordítani a Beszterce ellen, hogy Sarghi kiállítása miatt több, mint hetven percet emberhátrányban játszott. Az erdélyiek a brazil Ribeiro Moraes (aki testvérével, Bruno Moraessel alkotott csatársort) révén szerezték meg a vezetést, ám az „acélosok" Antal és Viglianti találataival fordítottak.

 

Tartja veretlenségét a Temesvár is, amely pedig Marosvásárhelyen fél óra elteltével két gólt is kapott az újonctól (Stere és Muntean volt eredményes). Zicu erre még a szünet előtt válaszolt, a második játékrészben Chiacu egyenlített, majd a hajrában Zicu szerezte meg önmaga második, csapata harmadik gólját - na meg a három pontot. Ezzel kapcsolatban kitekintettünk Európába és levonhattuk azt a következtetést, hogy ez a szezon a veretlen csapatok évadja eddig. Bár már hónapok teltek el a pontvadászatok kezdete óta, nem kevesebb, mint hét jelentős bajnokságban nyolc veretlen csapat található: Angliában a Manchester United, Franciaországban a Rennes, Hollandiában a PSV Eindhoven és a Twente, Portugáliában a Porto, Spanyolországban a Real Madrid, Törökországban pedig a Bursa. Ezen csapatokban közös, hogy eddig egyaránt kevesebb fordulót teljesítettek, mint a Temesvár. Akad azonban egy együttes, amely ugyanúgy 11 veretlen játéknapnál tart, mint a bánságiak: a belga Genk. Köteles László és Tőzsér Dániel csapata azonban kilenc találkozót is megnyert és 29 pontot gyűjtött, szemben a Temesvárral, amely hat győzelem mellett öt döntetlent tud felmutatni. Érdekesség továbbá, hogy a felsorolt csapatok közül a ManU és a Twente számára sem jelent listavezető pozíciót a veretlenség.

A forduló és az egész bajnokság legnagyobb rangadója forró hangulatban (éneklő lelátók, égő görögtüzek, robbanó és füstölgő petárdák) kezdődött és ez a pályán is meglátszott: nagy iram, hatalmas ambíciók, szikrázó összecsapások, feszülő idegek és..helyzetek. A hazaiak részéről Torje, a vendégek oldalán pedig Stancu került közel a gólszerzéshez. Utóbbi aztán a 22. percben be is talált, miután közelről kapuba pörgette Bonfim sokadik jó beadását. Alig telt el szűk negyed óra és már a Dinamo vezetett: előbb Apostol kezezett saját tizenhatosán belül, majd öt perccel később Tatarusanu ütötte el Torjét, a két jogos büntetőt pedig előbb Adrian Cristea, majd Marius Nicuale értékesítette magabiztosan.


Hatalmas küzdelem jellemezte a Dinamo-Steauát fotó: fcdinamo.ro
Hatalmas küzdelem jellemezte a Dinamo-Steauát fotó: fcdinamo.ro


A vezetés megszerzése után a Dinamo átadta a területet és szinte csak az eredmény megtartására koncentrált. Ami kockázatos dolognak tűnt, mivel eddig a piros-fehér alakulat kapta a legtöbb gólt a pontvadászat során (szám szerint 22-t, akárcsak a sereghajtó Sportul). A Ioan Andone csapatának hátsó alakzata azonban ezúttal állta a sarat, annak ellenére, hogy a Steaua komoly fölényben játszott, Stancu, Tanase, Bilasco, Nicolita, Bonfim azonban pedig ziccerek sorát puskázta el.

A tabella élén továbbra is a Galac áll 25 ponttal, megelőzve a 23 pontos Temesvárt és a 21 egységet gyűjtő Rapidot. A Steaua 18 ponttal az ötödik, a Dinamo 17-el a hetedik, míg a címvédő CFR 12 egységgel a tizenegyedik a tabellán.

Eredmények:
Urziceni - Medgyes 0-1
gól: Todea (92.)

Rapid - Astra 3-0
gólok: Cassio (34., 36.), Spadacio (42.)

Vaslui - Kolozsvári CFR 5-3
gólok: Sanmartean (27.), Adailton (35., 58.), Burdujan (63., 87.), illetve de Zerbi (60.), Bastos (89..), Dica (90.)

Marosvásárhely - Temesvár 2-3
gólok:
Stere (2.), Munteanu (28.), illetve Zicu (20., 82.), Chiacu (52.)

Pandurii - Sportul Studentesc 1-0
gól: Iordache (67.)

Galac - Beszterce 2-1
gólok: Antal (68.), Viglianti (83.), illetve Moraes (20.)

Dinamo - Steaua 2-1
gólok: Adrian Cristea (30., 11-es), Niculae (35., 11-es), illetve Stancu (22.)

 

Hétfőn:
Kolozsvári Universitatea - Branesti 2-3
gólok: Machado (12., 34.), illetve Oprea (43.), Olariu (55.), Nicoara (75.)

Brassó - Craiova 0-3
gólok: Oros (44., öngól), Dina (66.), Stoica (90.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: