2019-07-16 06:55:41• hírek • Bede Emőke

Akcióban a fogyasztóvédelem: ez alkalommal játszótereket ellenőriztek

Fotók: Országos Fogyasztóvédelmi Hivatal
Fotók: Országos Fogyasztóvédelmi Hivatal

A június 18. és július 2. között időszakban országos szintű ellenőrzési akciót szervezett a fogyasztóvédelmi hivatal, mely során a játszótereket, illetve az ezekkel kapcsolatos előírások betartását vonták górcső alá.

A Országos Fogyasztóvédelmi Hivatal beszámolója szerint a legfőbb szabálytalanságokat a 435/2010-es kormányhatározat betartása terén tapasztaltak, azaz magyarán szólva gond volt a játszótéri felszerelések technikai állapotával, illetve az alapvető biztonsági előírások betartásával. A legtöbb ilyen esetet, szám szerint 47-et Vaslui megyében regisztrálták, de Hunyad, Kolozs, Brassó, Kovászna, Maros, Szeben, Szatmár, Prahova, Arges, Calarasi, Szilágy, Neamt, Ilfov, Temes, Krassó-Szörény, Galati, Tulcea, Gorj, Valcea, Giurgiu, Bihar, Konstanca és Máramaros megyében is találtak olyan játszótereket, melyek bizony hagytak némi kivetnivalót maguk után.


Mint közlik, számos helyen – köztük Szatmár megyében is – találtak olyan törött játékokat, elszakadt köteleket, korhadó fa- és rozsdás fémtartozékokat is, melyek könnyűszerrel veszélybe sodorhatják a felhasználók, azaz a gyerekek testi épségét. Ugyanakkor azt is több helyen tapasztalták, hogy a használati szabályzatot egyáltalán nem vagy csak alig látható helyre függesztették ki az üzemeltetők.


A két héten át tartó ellenőrzés során összesen 275, a játszóterek fenntartásáért felelős vállalat háza táján néztek szét a fogyasztóvédelem munkatársai, és a fentebb tapasztalt szabálytalanságok nyomán 103 írásbeli figyelmeztetést és 65 pénzbüntetést szabtak ki, melyeknek összértéke eléri a 324 000 lejt. Voltak azonban olyanok is, akik nem úszták meg bírsággal, ugyanis a játszótér működését mindaddig be kellett szüntetniük, míg sikerül orvosolniuk az ellenőrök által jelzett hibákat.









Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: