2019-05-23 13:03:39• hírek • Bede Emőke

Akasztják a hóhért: törvényszék elé állítják a korrupt rendőröket

Nyilt titok, hogy Romániában még mindig virágzik a korrupció, viszont az is köztudott, hogy sajnos keveseket ér utol a törvény keze. Most azonban két olyan Szatmár megyei ügyről számolhatunk be, melyekben pénzéhes rendőröket és egy közegészségügyi ellenőrt fognak felelősségre vonni.

"Az ügyészség befejezte az F. George ellen kenőpénz elfogadása miatt indított nyomozást, így minden készen áll arra, hogy az ügyet törvényszéken tárgyalják" – tájékoztat a szerkesztőségünknek eljuttatott első vádirat. A dokumentum tanúsága szerint F. Georghe, aki a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőségnek a fegyverek, robbanószerek és veszélyes anyagokkal foglalkozó osztályán dolgozik, 2017. június 6-án nem kevesebb mint 10 ezer lejt követelt egy bizonyos K. E. G.-től, hogy szemet hunyjon az általa elkövetett bűncselekmény felett. Másnapra, azaz június 7-re a korrupt rendőr hallgatásának ára már 15 ezer lejre nőtt - derül ki az ügyészség dokumentumából.


Alig néhány hónappal később, 2017 decemberében a rendőr újfent ehhez a módszerhez folyamodott, hogy keresetét kiegészítse. F. George egy 900 lejes felniszettet követelt egy férfitól azért cserébe, hogy ne jelentse az általa konstatált törvénysértést. Pechére a Korrupcióellenes Igazgatóság munkatársai épp az üzlet nyélbeütésekor tetten érték őket.


Ám nem F. George az egyetlen rendőr, akinek bíróság előtt kell számot adnia illegális cselekedeteiről. Az ügyészség által küldött másik vádirat szerint hamarosan egy korrupt házaspárnak is gyanúsítottként kell majd megjelennie a törvényszéken. A pár férfi tagja, aki a Szatmár megyei rendőrségnek a gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályán dolgozott, két alkalommal is kenőpénz fogadott el. Az első esetben a H. I. monogrammal nevesített hölgytől 100 eurót és 3000 lejt követelt és vett el, a második esetben pedig egy V. E. monogrammal jelölt nő önszántából ajánlott fel neki kenőpénzként 360 lejt a hallgatásért cserébe, melyet D. C. Ciprian Ioan készségesen el is fogadott.

 

A férfi felesége, D. C. Monica Gheorghina pedig, aki a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóságnál ellenőrként dolgozik, ugyancsak korrupció miatt állhat hamarosan törvényszék elé. A vádirat szerint a nő 2011 és 2018 között összesen 12 személytől fogadott el kenőpénzt és egyéb jellegű javakat, melyeknek összértéke meghaladja a 24 ezer lejt is. A frissen elkészült készült vádiratokat az ügyészség továbbította a Szatmárnémeti Törvényszékre, ahol vélhetően hamarosan kiírják az első tárgyalásokat is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: