2010-10-22 11:59:28• hírek • Szatmar.ro

Akár télen is látogatható

A Szatmár Megyei Múzeum adminisztrálása alá tartozó szatmári szimbólum, ha az időjárás engedi a továbbiakban is fogadja a látogatókat.

Popdan Bradut, a múzeum munkatársa elmondta, bár az egyéni látogatás a hideg, esős idő miatt immár nem megoldható - mivel nem tudják biztosítani a személyzetet, illetve a biztonságot -, amennyiben minimum tíz fős létszámú csoportok időben jelzik látogatási szándékukat, megoldják, hogy ne kelljen kihagyniuk a város felé tornyosuló épületből való kitekintést.

Ebben az évben összesen 2531 látogatója volt az 1904-ben átadott Tűzoltó-toronynak. A felnőtt jegy 3 lejbe, míg a diák-, és egyetemista jegy 2 lejbe került.

A muzeológus elmondása szerint a látogatók többségét a külföldiek, illetve a más megyékből érkezők tették ki, hiszen a szatmáriak többsége már megtekintette a múzeum adminisztrálásába 2004-ben került épületet.

A 47 méter magas torony méltón vált Szatmárnémeti egyik szimbólumává, hiszen esztétikai megjelenése csakúgy, mint mai funkciója lenyűgözi a látogatókat. Fényképészek, turisták, vagy akár egyszerű unatkozók számára is kellemes perceket, órákat nyújthat a város látványa madártávlatból.

Üröm az örömben azonban az épület körülvevő lepukkant környezet. Amint az több más városban is tapasztalható, a település egykor virágzó központi részén, ott ahol urak, hírességek fordultak meg, manapság a szenny, a bűnözés kap helyet.

A város örömlányai és futtatói élnek ugyanis a Tűzoltótorony, Pannónia szálló és a színház közvetlen közelében. Bár nagyobb incidensek eddig még nem történtek a környéken, a bomló, mocskos házak, üvegtelen ablakok, szemét bűze még csak nem is sejteti a látogatókkal, hogy egykoron milyen értéke volt ennek a környéknek.

A tehetetlenség érzete többünket felhergel, ugyanakkor a helyzet normalizálására várva azon tűnődünk, valóban nincs-e legális módja annak, hogy rendezve legyen ezen épületek sorsa? Hogy az ott lakókat kötelezze valamilyen szerv, hogy rendben tartsák portájukat, ha már életstílusukon nem tudnak, vagy nem akarnak változtatni?

Minden egyes ésszerű lépésre évtizedeket kell várnia a lakosságnak és szó-, vagy akár tettlegességig fajuló csatákba kell bonyolódnia a város arculatáért tenni kívánóknak azért, hogy az igényes, a szemnek és léleknek kellemes épületeink megmaradjanak olyan formájukban, ahogyan azt hozzáértő szakemberek megálmodták és megvalósították?

A torony jelenleg még tisztán, és kellő biztonságban áll, ezért addig látogassa mindenki ezt, amíg még megteheti. Ki tudja mit hoz a holnap egy olyan országban, ahol a fejetlenség, a visszaélés az erővel párosul.

A múzeum munkatársai a csoportok jelentkezését a 0261-737-526-os telefonszámon várják.


Akár télen is látogatható lesz a torony
Akár télen is látogatható lesz a torony


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: