2011-12-07 09:36:55• hírek • Pogár Demeter, MTI

Akár rakétával is támadhatják az USA-t

Észak-Korea teherautón mozgatható, könnyen elrejthető interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésén dolgozik - adta hírül kedden hivatalos forrásokra hivatkozva a The Washington Post.

A rakétafejlesztésről a lap szerint az amerikai hírszerzés novemberben tájékoztatta a kongresszus illetékes tagjait.
Hivatalos személyek, akiknek módjukban állt megismerkedni a vonatkozó hírszerzési jelentésekkel, úgy tájékoztatták a lapot, hogy az új fegyver a tavaly októberben bemutatott Muszudan közepes hatótávolságú rakéta továbbfejlesztett változata. Az új rakétával kapcsolatos munkálatok feltehetően a kommunista ország nyugati partvidékén folynak.

Észak-Korea a hadászati rakéták kategóriájában eddig csak rögzített kilövőállomással rendelkező eszközökkel rendelkezett: a Taepodong-1-gyel és a műholdak feljuttatására is alkalmas Taepodong-2-vel.

A mobil kilövőállású interkontinentális rakétákat a radar nehezebben észleli, mint a silóból kilőtt fegyvereket és azok gyorsabban elindíthatók, mint a helyhez kötött társaik. A lap rámutatott, hogy Kína, amely a múltban adott át rakétatechnológiai ismereteket szövetségesének, nemrégiben állította rendszerbe a DF-31 és a DF-31A kódjelű hadászati rakétát, de nem bizonyított, hogy az új észak-koreai modell erekre a típusokra épülne.

A lap felhívta a figyelmet, hogy Glyn Davies, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja kedden indul el egy Pekinget, Tokiót és Szöult érintő diplomáciai misszióra, amelynek célja az észak-koreai nukleáris programról folytatott hathatalmi tárgyalások felújítása.

Akár rakétával támadhatja Észak-Korea az amerikaiakat

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: