2019-10-02 07:25:31• hírek • Bede Emőke

Akár négy óra alatt is eljuthatnánk vonattal Szatmárnémetiből Bukarestbe

Ionut Tudose egy olyan egyetemi tanár, kinek az általa képviselt tudományág oktatása nem csak munkája, de hobbija is.

Hogy utóbbinak teret engedjen, évekkel ezelőtt létrehozott egy blogot, ahol számtalan tudományos és ismeretterjesztő írását tette már közzé. Nemrégiben pedig megosztott egy úgynevezett izokron térképet, melyen azt mutatja be, hogy a román fővárosból mennyi idő alatt érhetünk el az ország más városaiba. Tette ezt azért, hogy közlekedésföldrajzi szempontból is bemutassa, Románia vasúti rendszere bizony jócskán hagy maga után kivetnivalót.


A térkép összeállításakor Tudose a mersultrenurilor.infofer.ro honlapon fellelhető adatokra alapozott, és minden esetben az interregionális vonatok legrövidebb és legkevésbé időigényes útvonalait tartotta szem előtt. Példának okáért ha Szatmárnémetiből vagy Nagykárolyból szeretnénk eljutni Bukarestbe, akkor a legrövidebb idő, mely alatt elérhetünk a fővárosba, 14-15 óra között mozog, viszont vannak olyan vonatjáratok is, melyek közel 19 órát zötyögnek, hogy elérjenek az ország másik végébe. Ebben az esetben Tudose értelemszerűen a rövidebb utazási időt vetítette le térképére. Noha maga a szakember is tisztában van azzal, hogy számos vonalon szinte napi rendszerességgel regisztrálnak késéseket, ezeket értelemszerűen nem vette figyelembe a térkép összeállításakor.


Ionut Tudose azonban nem elégedett meg annyival, hogy a vasúti menetidőket tudományos módszerrel térképen is megjelentítette, hanem azt is kiszámolta, mi volna, ha Romániában is a legendás Sinkanszen segítségével, azaz a japánok nagy sebességű vasúthálózatán közlekedhetnénk. A szakember szerint például a Brassó megyei Fogaras városába a csúcsteljesítményű japán rendszerrel alig egy óra alatt el tudnánk jutni a fővárosból, de Szatmárnémeti is csak potom négy órányi vonatútra lenne Bukaresttől.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: