2011-11-23 18:51:05• hírek • Póti Orsolya

Akár motivációs tréningnek is nevezhetnénk

Nagy sikernek örvendett a Szatmárnémeti Caritas Szervezet Drogprevenciós és Tanácsadó Irodája által szervezett szerda esti találkozó, amely a sikeres karriert befutott fiatalok és a sikeres karriere vágyó fiatalok között zajlott. Olyanok meséltek a pályakezdésről és karrierről, mint Gyenes Emánuel, Pop Zita és Pink Béla.

„A ma álma, a holnap sikerei" - ezzel a címmel szervezett találkozót első alkalommal a Szatmárnémeti Caritas Szervezet Drogprevenciós és Tanácsadó Irodája november 23-án, a Reménység Központban. A rendezvényre látogató fiatalok, három olyan szatmári előadását hallgathatták, akik úgy érzik, sikerült megállniuk a helyüket a választott szakmában, szeretik munkájukat és optimistán, célokkal néznek a jövő felé.

A találkozót Borsi Zsuzsa pszichológus nyitotta meg, aki elmondta: a rendezvény célja nem más, mint hogy a fiatalokban eloszlassák azt a tévhitet, hogy itthon, Szatmáron nem lehet sikeres karriert befutni. És a meghívottaknak minden bizonnyal sikerült is eleget tenniük a szervezők elvárásainak, hiszen felszabadultan, nyíltan beszéltek hivatásukról, a pályakezdés nehézségeiről, sikereikről és további célokról, tervekről. Sőt, mi több tanácsokkal is ellátták a pályaválasztás előtt állókat.



A beszélgetést Fazekas Csilla, a Szatmári Caritas Szervezet munkatársa nyitotta meg, aki elsőként Gyenes Emanuelt, a közismert motorost szólította fel bemutatkozásra. Arra pedig nem igazán volt szükség, hiszen ki ne ismerné a szatmári fiút, aki már harmadik alkalommal vett részt a Dakaron.

Emanuel főként a versenyekre való bejutás nehézségeiről beszélt - arról, hogy mindenképp fontos, ha támogat valaki abban, amit szeretsz csinálni, és küzdeni kell azért, amit igazán akarsz. Mani szerint olykor a szerencse is mellette állt, főleg a pálya elején, hiszen az első két motorverseny megnyerése után, már könnyebben boldogult - ezen a ponton már az volt a fontos, hogy realista maradjon és „ne szálljon el."

„Sokat dolgoztam, hogy eljussak erre a szintre. Sok bátorság, ambíció és kitartás kellett és kell ahhoz, hogy tovább menjek. Fontos az állandó testedzés és az, hogy szellemileg az maradjak, aki vagyok. Természetesen céljaim is vannak, legalább tíz évig még szeretnék motorozni, és elszeretném érni, hogy a Dakaron egyszer benne legyek az első tízbe." - magyarázta a motoros.

Másodikként Pop Zita, a szatmári divattervező szólalt fel, aki szerint céltudatosnak kell lenni, és a pénz nem feltétlenül akadály abban, amit meg akarunk valósítani. Egy kis kreativitással, támogatással és persze akarattal nagyon sok mindent el lehet érni. A Zitával készített korábbi interjúnkban is szó esett arról, hogy a divattervező amellett, hogy egy itthoni neves cég művészeti vezetője, saját kollekciót is tervez, amelyet már külföldön is bemutatott. Korábban járt Mexikóban, és nemrég a New York-i Fashion Week-en mutatta be egyedi darabjait.



„Számomra a művészet a minden. Festészettel, szobrászattal kezdtem, majd a textíliák felé vonzódtam, és megtaláltam azt, amivel szívesen foglalkozom. Szerencsére sok barátom van, aki segített és segít, de emellett arra összpontosítok, hogy mindig valami újat alkossak és mindig jobbat és jobbat adjak ki kezeim közül. Őszintén, a stílusom még kialakulóban van, de a célom az, hogy olyan darabokat tervezzek, amelyekbe mindenki jól érzi majd magát." - mondta Zita.

Utolsóként Pink Béla, a TransPink szállítmányozó cég vezetője osztotta meg tapasztalatait, a hivatással kapcsolatos nézeteit a résztvevőkkel. Az ő előadása, akár egy kisebb motivációs tréningnek is megfelelt... Az előtte szólókhoz hasonlóan Pink is beszélt a karrier építés elején felmerülő nehézségekről, de azt is elmondta, hogy menet közben is áteshetünk olyan helyzeteken, amelyek negatívak, de olyanokon is, amelyekre büszkék lehetünk.

„A lényeg, hogy bármit amit el akarunk érni jókor, jó helyen egy kis szerencsével és csinálni kell, mert ha nem teszünk valamit valamiért, akkor az nem valósul meg." - magyarázta a cégvezető.

Pink szerint a szerencsét is mi magunk csináljuk, már azzal, ha megtesszük az első lépést. „Ha anyukámra hallgattam volna még mindig soförködnék, de miután elment az „első vonat", a másodikra felszálltam, céget alapítottam, amit tovább fejlesztettem a gazdasági válság közepén. Bár sokan bolondnak tartottak, de én másként látom a világot..." - mesélte Béla.

A cégvezető ugyanakkor arra is kitért, hogy mindenekelőtt fontos az iskola, majd a továbbképzések sorozata - már a tapasztalatszerzés és a  kapcsolatok kialakítása miatt is. Pink célja, hogy cégét minél magasabb szintre fejlessze - a vezetésre főként a nyugati minta, azaz pontosság, tökéletesség hasson. „Nálunk a cégnél olyan, hogy probléma nincs, csakis megoldandó feladat létezik." - zárta a beszédét Pink.

A sikeres karriert befutó fiatalok egyöntetűen azon a véleményen voltak, hogy nem kell feltétlenül külföldre menni ahhoz, hogy valaki sikeres legyen. Itthon is jól lehet boldogulni, csak mint kiderült a legfontosabb:  szeresd azt amit csinálsz, és tégy azért, amit szeretsz.

Az előadásokat követően a résztvevők kérdéseket intézhettek a meghívottakhoz, akik készséggel válaszoltak mindegyikre  és tanácsokkal látták el a fiatalokat. Az iroda által szervezett román nyelven zajló találkozóra november 25-én, pénteken kerül sor.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: