2014-11-27 17:16:06• hírek • Kocsis Zoltán

Akár kétszázezer eurós adókedvezményt is kaphat, aki Szatmárnémetiben beruház

Hosszas egyeztetési folyamatot követően végre a városi tanács elé kerülhetett az RMDSZ-frakció azon határozattervezete, amelynek célja, hogy új munkahelyeket teremtő beruházókat vonzzon Szatmárnémetibe. A határozat akár 200.000 eurós kedvezményt is biztosíthat a beruházónak.

„Két és fél év után ez az első lépés, amellyel a szatmárnémeti önkormányzat ténylegesen beruházókat kíván vonzani a városba. Innentől kezdve a polgármesteri hivatal feladata és kötelessége, hogy ez a határozat eljusson azokhoz, akiknek szól: a vállalkozókhoz", jelentette ki a tervezet kidolgozója, Maskulik Csaba RMDSZ-es tanácsos. „Gratulálok az RMDSZ-es kollégáknak a tervezet kidolgozásáért és csak azt szeretném megkérdezni, miért kellett egy évet várni, amíg a tervezet a tanács elé kerülhetett", tette fel a kérdést Cosmin Ratiu. „Ám az ember, aki erre válaszolhat, sajnos nincs itt a köreinkben", utalt arra a PDL-és tanácsos, hogy Dorel Coica polgármester ismét távol maradt az üléstől.

A határozat, amely 2015 január elsején lép hatályba, lehetővé teszi, hogy azok a vállalkozók, akik ingatlant fejlesztenek és munkahelyeket teremtenek Szatmárnémetiben, az azt követő három évben komoly adókedvezményben részesülnek. Konkrétabban: jelentős ingatlanadó-kedvezményt kaphatnak azok, akik új épületet építenek, meglévőt bővítenek vagy felújítanak. És, ami szintén nagyon fontos, ennek következtében új munkahelyeket teremtenek.

A határozat négy külön kategóriában szabta meg a megítélhető kedvezmények összegét. Ezek szerint az a beruházó, aki 100.000 és 300.000 euró közötti összeget fektet ingatlanfejlesztésbe és legkevesebb 10 munkahelyet teremt, az 50%-os; amely 300.000 és egy millió euró közötti összeget fektet ingatlanfejlesztésbe és legalább 30 munkahelyet teremt, az 65%-os; amely egy millió és három millió euró közötti összeget fordít ingatlanfejlesztésre és legalább 100 munkahelyet teremt, az 75%-os; amely pedig három millió euró fölötti összeget fordít ingatlanfejlesztésre és legalább 200 munkahelyet teremt, az 100%-os ingatlanadó-kedvezményben részesül.

A kedvezmény abban a pillanatban lép életbe, amikor az ingatlanfejlesztési beruházás megvalósult, ez az időpont azonban nem lehet később, mint 2017 december 31. Innentől kezdve a beruházó három évig részesül az adókedvezményben, azaz legkésőbb 2020 december 31-ig. Egyetlen cég sem részesülhet azonban 200.000 eurónál nagyobb kedvezményben, fuvarozással foglalkozó vállalkozások esetében pedig ez az összeg nem haladhatja meg a 100.000 eurót.

Amennyiben a kedvezmény maximálisan beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor az 1200 új munkahelyet teremthet és 23,4 millió eurónyi új beruházást vonzhat Szatmárnémetibe. A valamennyi cégnek felajánlható kedvezmény összege pedig nem haladhatja meg a 900.000 eurót. „Ami nagyon fontos: ez nem azt jelenti, hogy ily módon az önkormányzat lemond 900.000 eurónyi ingatlanadóról. Az így létrejött munkahelyek betöltésére alkalmazottak fizetése utáni adók ugyanis kompenzálják az ingatlanadó terén fellépő kiesést", magyarázta Maskulik az ülés után.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: