2012-07-27 13:55:40• hírek • Kocsis Zoltán

A szavazók lelkiismeretére bízza az RMDSZ és az MPP

Alig másfél hónappal a június 10-i helyhatósági választások után ismét az urnák elé várják a romániai, ezzel együtt pedig a Szatmár megyei választókat. Amíg azonban akkor egyértelmű volt a magyar pártok célja és hozzáállása, addig a július 29-i népszavazás kapcsán más a helyzet. Kicsit olyan ez, mintha egy olyan harcba csöppentünk volna bele, amit nem mindenki tud a sajátjának érezni.

Éppen ezért gondoltuk úgy, megkérdezzünk a két, Szatmár megyében polgármesterrel is rendelkező párt, az RMDSZ és az MPP képviselőit, mi az álláspontjuk Traian Basescu államfő felfüggesztési kísérletével szemben.

„Úgy gondoljuk, hogy az erdélyi magyar emberek képesek racionálisan dönteni ebben a kérdésben, ezért mindenkit arra biztatunk, hogy a lelkiismerete szerint szavazzon a népszavazáson. Mi nem fogunk senki mellett és senki ellen kampányolni" - foglalta össze véleményét Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az MTI kérdésére válaszolva.

Az érdekképviseleti szövetség Szatmár megyei szervezete csütörtökön adott ki egy közleményt, amelyben hasonlóan vélekedik. „Az elmúlt időszakban annyira eldurvult és olyan mélyre süllyedt mindkét román fél kampánya, hogy nem kívánunk állást foglalni egyik mellett sem, ezért a vasárnapi népszavazáson azt javasoljuk, hogy döntsön mindenki a saját lelkiismerete szerint", áll a közleményben.

Nem ennyire nagy az összhang ugyanakkor az MPP háza táján. A párt elnöke, Szász Jenő korábban lándzsát tört Basescu mellett, mondván, érzése szerint „rosszabb elnök jön, mint aki elmegy". „A kisebbik rossz elve" alapján arra szólította fel a párt híveit, hogy szavazzanak Basescura.

„A párt álláspontját ne tőlem, hanem Szász Jenőtől kérdezze", válaszolta Mosdóczi Vilmos megkeresésünkre. „Én arra buzdítok mindenkit, igenis menjen el vasárnap szavazni, ott pedig voksoljon lelkiismerete szerint. Mi nem kampányoltunk senki mellett, de mindenki menjen el szavazni. Általában annak van a legnagyobb szája utólag, aki nem is ment el szavazni", fogalmazott Kaplony polgármestere.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: