2012-07-27 16:02:14• hírek • Kocsis Zoltán

Akár hét év börtönt is kaphat, aki szabályt szeg népszavazáskor

Szatmár megyében minden feltétel adott ahhoz, hogy a legalitás és az átláthatóság legyen a vasárnapi népszavazás vezérmotívuma, jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Eugeniu Avram prefektus. Crina Hotca bírónő, a Megyei Választási Iroda elnöke tájékoztatott a szabálysértés esetén kiszabható büntetésekről is.

A kormánybiztos beszámolt arról, hogy péntek reggel elkezdték szétosztani a szavazólapokat a különböző települések szavazóházai között. Ugyanakkor a prefektúra bizottságot hozott létre, amelynek tagjai ellenőrzik, hogy a kialakított szavazóházakban a törvénynek megfelelőek-e a feltételek.

Avram felszólította a polgármestereket, hogy a június 10-i önkormányzati választásokkor tapasztalt áramszünetre való tekintettel gondoskodjanak alternatív áramforrásról. Főleg azért, mert a szavazás reggel 7.00-től este 23.00 óráig tart majd.

A vasárnapi nap folyamán rendkívüli műszakban működnek a megyében a lakosságnyilvántartó hivatal irodái: 8.00-22.00 órák között folyik majd a személyi igazolványok kiadása, 8.00-16.00 órák között pedig az útleveleké.

Utóbbira azért van szükség, mert a népszavazáson csak azon román állampolgárok szavazhatnak, akik vasárnap betöltik a 18. életévüket és romániai lakhellyel rendelkeznek - amennyiben az illető külföldi lakcímmel rendelkezik, akkor útlevéllel szavazhat csak.

Ha a szavazó azon a településen tartózkodik, ahová be van jelentve, akkor abban a körzetben kell szavaznia, amelynek a választási névjegyzékében szerepel. Amennyiben egy másik településen tartózkodik, akkor bármely szavazóházban leadhatja voksát. Mozgásképtelen beteg, aki nincs kórházba beutalva, egy kérvényt kell eljuttasson a legközelebbi szavazóházhoz, hogy mozgóurna igénybevételével voksolhasson. A kórházban lévő betegekről illetve a börtönben levő rabokról az intézmények vezetői készítenek listát, ezt követően szavazhatnak mozgóurna igénybevételével.

Corina Hotca bírónő elmondta továbbá, hogy a választási csalások súlyos büntetést vonhatnak maguk után: a szabad szavazati jog gyakorlatának megakadályozásáért hat hónaptól öt évig; a szavazat titkosságának felfedéséért hat hónaptól három évig; pénz vagy egyéb érték felajánlása, átadása vagy elfogadása, szavazati jog nélküli szavazás vagy többszöri szavazás esetén hat hónaptól öt évig; az urna vagy dokumentumok ellopásáért, hamis szavazólapok nyomtatásáért vagy több szavazólappal való szavazásért két évtől hét évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: