2013-05-29 18:22:04• hírek • Kocsis Zoltán

Ebből a regionalizációból nem kérnek a szatmáriak

A Victor Ponta vezette kormány által tervezett regionalizációból nem kérnek a szatmáriak - legalábbis ez derült ki a szakszervezeti vezetők felszólalásaiból a szerdán a prefektúra által megszervezett közvitán. Pataki Csaba szenátor szerint az oly sokat hangoztatott közvita egy vicc, a kormánynak már megvan a (nem is annyira) titkos terve.

Cristian Sasu alprefektus és Stefan Petricean, a Szociális Párbeszéd Regionális Központjának koordinátora köszöntötte a résztvevőket, majd Cristian Anghel ragadta magához a szót. Adrian Stef tanácselnök személyes tanácsadója a kormány három fontos törekvésének nevezte a közigazgatás átalakítását, a decentralizáció folytatását valamint a részvételi demokrácia szélesítését. Azon véleményének adott hangot, mely szerint a jelenlegi nyolc fejlesztési régió határait a folyamatban lévő projektek és programok miatt nem lehet módosítani, majd kijelentette, némileg ellentmondva önmagának, hogy a kormánynak sietnie kell, mivel 2014 január elsejéig Brüsszelnek be kell mutatni az új (vagy régi) határokat. Szót ejtett a kormány azon elképzeléseiről is, mely szerint egyazon régión belül a komparatív előnyöket figyelembe véve más-más megyeközpont lehetne bizonyos területek-tevékenységek központja. Megtudhattuk azt is, hogy az etnikai alapú régiók kialakítása, bármennyire is alátámasztható, nem célszerű, mivel etnikai alapja van....

Az elhangzottakra reagálva Pataki Csaba több szakmai kérdést is feltett - melyekre persze nem kapott választ. „Egy ilyen jellegű közvita országos lebonyolítása és egy ilyen jelentőségű közigazgatási átalakítás gyakorlatba ültetése minimum egy évet vesz igénybe. Akkor miként akar Románia 2014 januárjában ezzel Brüsszelben előrukkolni. Nem inkább arról van szó, hogy a kormány konkrét terve ott lapul valamelyik fiókban, az egész közvita pedig csak vicc", kérdezte a szenátor. „Kéthetente elfogad a törvényhozás egy olyan törvényt, amelyben centralizálunk egy-egy közintézményt. Akkor miért játsszuk ezt közvita-színjátékot?", tette hozzá.

Pataki szerint az viccnek is rossz, hogy a központi szerepeket és feladatokat megyeszékhelyek osszanak szét: „A kompetenciák ily mértékű kiosztása csak azt eredményezné, hogy elbírálás miatt a dokumentációknak körbe kellene járniuk az egész országot".

A szenátor felhívta a figyelmet, hogy Romániában jelenleg 3200 önkormányzat működik, ám közülük 2800 arra sem képes, hogy saját bevételeiből kifizesse a fenntartásához szükséges összegeket. „A hatékonyságnak semmi köze a regionalizációhoz, ebből semmit nem old meg. A közigazgatási átszervezéskor ezeket a tényeket is figyelembe kellene venni", mondta Pataki. A politikus igyekezett eloszlatni azt a tévhitet, hogy a regionális átalakításnak bármiféle hatása lenne az uniós támogatások lehívására. „A hatékonyabb pénzlehíváshoz nincs szükség újabb közigazgatási szinthez!", jelentette ki.

Hasonló véleményen volt Ioan Secan szakszervezeti vezető is, aki kifejtette: közigazgatási átszervezést csak úgy tud elképzelni, ha megszűnnek a megyék, a prefektúrák és a megyei tanácsok, ezek kompetenciáit pedig a regionális szervek veszik át. „Ám a kormány egy újabb közigazgatási szintet akar ránk erőszakolni, újabb személyzeti apparátussal. A politikai érdekek ezúttal is előbbre valók, mint a szociális, gazdasági szükségletek", jelentette ki.

Egy másik szakszervezeti vezető, Adrian Oros üdvözölte az RMDSZ képviselőjének jelenlétét és kérdőre vonta a másik felet érdektelensége miatt. Szerinte a regionalizáció sokat hangoztatott célját, a gazdasági egyenlőtlenségek eltörlését nem érte el eddig sem. Hasonlóképpen vélekedett Dan Burulea is, aki szerint a regionalizációnak alulról kellene jönnie és a kormánynak nem lenne szabad azt ráerőszakolni az országra.

„A mai vitában senki sem ejtett szót a régiók földrajzi felosztásáról, mintha egyértelmű lenne, hogy maradnia kell a jelenlegi verziónak. Holott az elmúlt másfél évtizedben egyértelműen bebizonyosodott: ezek működésképtelenek! Kolozs megye harmincszor gazdagabb, mint a legszegényebb megye, akkor milyen kiegyenlítődésről beszélünk", mondta a vita végén Pataki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: