2017-06-10 11:01:11• hírek • Kocsis Zoltán

Akár 2500 lejes bírság is járhat a parlagfűért!

Az Avas és a Gutin hegység kivételével mindenütt ott van! Főleg a síkságokon, mezőségeken. Minden nyár végén, ősz elején emberek ezreinek életét keseríti meg. Irtani tavasszal kell, de ezt a lustaság és a nemtörődömség mellett még a hansonlóság is nehezíti. Te megismered a parlagfüvet, a térség legallergénebb növényét?

Ebben igyekezett segíteni szombat délelőtt a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatallal és az Yves Rochet Klubbal közösen a Poligonului utcában szerveztek közös „gyomlálást”, hisz ez, illetve a rendszeres kaszálás a leghatékonyabb védekezési forma a parlagfű ellen.

Az ügynökség két biológusa, Ioan Man és Pándi Annamária példákkal igyekezett bemutatni a parlagfüvet, illetve prezentálni, hogyan lehet megkülönböztetni a vadonban a hozzá rendkívül hasonló ürömtől, illetve a virágoskertben a bársonyvirágtól. Vagy ahogy felénk jobban ismerik, a büdöskétől.

Ezt követően dr. Tallián Katalin allergológus beszélt a parlagfű egészségre gyakorolt allergiás hatásairól, majd Maskulik Csaba városmenedzser figyelmeztetett: 1000-2500 lej közötti bírságot fizethez az, aki nem nyírja tulajdonát képező zöld terüleket, ahol parlagfű is található. Mi több, akár feljelentést is tehetünk, ha ilyen elhanyagolt területről tudunk. Más kérdés, teszi hozzá, hogy noha az RMDSZ-frakció által előterjesztett határozat 2014 óta hatályban van, azóta egyáltalán nem használták. Más szóval: az elmúlt három évben egyetlen bírságot sem szabtak ki emiatt.

Az elmélet után következett a gyakorlat, a jelen lévők hozzáláttak a gyomláláshoz. Azaz a környezetvédelmi ügynökség önkéntesei, mert más nem vette a fáradtságot, hogy részt vegyen az akcióban.

Bizonyára mindannyian ismerik a parlagfüvet!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: