2009-04-24 14:33:28• hírek • Gozner Gertrud

Akadályozzák a szakorvosokat

Az új keretszerződés értelmében, azok az orvosok akik kórházakban dolgoznak, de magánrendeléseket is folytatnak, választaniuk kell a saját rendelő és a kórházi munka között.

Az egészségügyi rendelőkben dolgozó szakorvosokkal csak akkor köt szerződést a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár, ha naponta minimum hét órát, és hetente legkevesebb 35 órát dolgoznak - fejtette ki a Szatmár.ro-nak Láng László, a Szatmári Családorvosok Szövetségének elnöke.

A szakorvosok számára akik állami intézményben dolgoznak az új rendszer nem engedi meg a teljes normát a magánrendelőkben, csak egy felet tudnak így felvállalni, és csak abban az esetben köthet egy állami intézményben dolgozó magánrendelésre szerződést, ha még talál egy személyt, aki a fél normát kitölti a számára - tette hozzá Láng.

Szatmár magánszakorvosi rendelőinek nagy részében emiatt nem lehetséges a szerződéskötés. Nincs elegendő szakorvos, neurológus, pszichiáter, belgyógyász és kardiológus az intézményekben, az orvosok, akik dolgoznak pedig választásra kényszerülnek, hogy hol praktizálnak.

A kórházban dolgozó orvos megmarad inkább a posztján, nem adja fel az állását a bizonytalan magánrendelésért. Ez a rendelet felkészületlenül érte az orvosokat, és állandó bizonytalanságban tartja őket, nem lehet csak magánrendszerben praktizálni, mert ki tudja mikor jön egy újabb változtatás az egészségbiztosító részéről, amely hátrányos helyzetbe hozza a magánpraxist folytatókat - magyarázta az elnök.

Ha meghiúsul a szerződéskötés a pénztárral, ez azt jelenti, hogy az illető orvos dolgozhat magánpraxisban, de nem írhat fel támogatott gyógyszereket és nem küldhet tovább ingyenes szakorvosi vizsgálatra betegeket. Az így felírt gyógyszereket a családorvos sem írhatja át támogatott receptre, mert bizonyos gyógyszereket, többnyire a legdrágábbakat csak azok az orvosok írhatják fel, akik szerződésben állnak a pénztárral.

Láng szerint az új keretszerződés ezen módosítása az utolsó pillanatban jött, és felkészületlenül érte az orvosokat, és mindez a szakorvosi rendelés visszaszorításáért történik, hogy a biztosítónak minél kevesebb kelljen kifizetnie. Egy szakorvos naponta 28 beteget fogadhat, de ez a rendszer csak akkor működhet, ha elegendő szakorvos áll a betegek rendelkezésére. Valójában naponta egy szakorvos átlagban több mint 60 beteget fogad - tette hozzá.

Az új rendelet március 31-én lépett hatályba, az egészségbiztosítási pénztár óraszám-módosító kitétele csupán pár napja jutott az orvosok tudomására, holott május 1. a szerződéskötés határideje.

Dr. Láng László munka közben

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: