2018-06-15 09:38:01• hírek • MTI

Ajtón kopogtat az amerikai-kínai kereskedelmi háború

Donald Trump amerikai elnök döntött, Washington életbe lépteti az importvámot, amely 50 milliárd dollárnyi kínai importterméket érint - közölte a Wall Street Journal (WSJ). Peking ellenlépéseket helyezett kilátásba.

A WSJ értesülése szerint az amerikai elnök a döntés meghozatala előtt egyeztetett egyebek között a Fehér Ház szakértőivel, a kereskedelmi és a pénzügyminisztérium illetékeseivel. Egyes források szerint Donald Trump akár már pénteken bejelentheti a döntést. A 25 százalékos vámmal sújtott termékek listáját pedig a jövő héten hozzák nyilvánosságra.


Donald Trump több alkalommal jelezte, hogy nem tetszik neki a Kínával szembeni, általa 500 milliárd dollárra tett amerikai kereskedelmi hiány. Hivatalos adatok szerint a tavalyi amerikai deficit valójában 375 milliárd dollár volt.


Március 22-én az amerikai elnök még csak emlékeztetőt írt alá mintegy ezer féle kínai termékre, elsősorban technológiai és telekommunikációs cikkekre vonatkozó 25 százalékos importvám bevezetéséről. Elemzők szerint Washington elsősorban azokat a termékeket sújtja vámmal, amelyeknek az előállításához szükséges tudást részben illegálisan szerezte meg Kína.


A kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken tartott sajtóértekezletén jelezte: a washingtoni döntést azonnali kínai ellenlépés követi.


Peking még márciusban „határozott tiltakozását” jelentette be a tervezett intézkedéssel kapcsolatban, ami szerinte „a piaci egyensúly kibillenéséhez vezet”. A minisztérium akkori közleménye szerint „nem fogunk ölbe tett kézzel ülni és nézni, hogyan sértik meg Kína törvényes jogait, azonnal ellenlépéseket teszünk”.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: